Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

[post-views]

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес обвини Русия, че използва храната като оръжие в Украйна и държи като „заложници“ доставките на храни не само за милиони украинци, но и за милиони хора по света, които разчитат на украинския износ, предаде Ройтерс.

Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН, Блинкън призова Русия да спре да блокира украинските пристанища. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, за да осъществи това, което Москва нарича „специална военна операция“.

„Руското правителство изглежда смята, че използването на храни като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията му не е постигнала – да  сломи духа на украинския народ“, каза той. „Снабдяването с храни за милиони украинци и милиони други по света е буквално заложник на руските военни.“

Войната в Украйна доведе до поскъпване в световен мащаб на зърнени култури, растително масло за готвене, горива и торове.

На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично масло.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани