Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жозеп Борел: Близо 20 млн. тона зърно в украинските силози са блокирани от войната на Путин

[post-views]
Жозеп Борел: Близо 20 млн. тона зърно в украинските силози са блокирани от войната на Путин

„Българското правителство, в тясно сътрудничество с Украйна, предприема стъпки да улесни и подпомогне износа на украинска пшеница през пристанището във Варна“. Това е заявил постоянният представител на България в ЕС Румен Александров на днешния Съвет по „Външни работи“ (Развитие).

Основните теми са били продоволствената и бежанската криза в глобален мащаб.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел подчерта, че за да може зърното да бъде отблокирано на пристанищата в Украйна, трябва съгласието на руските войски.

„Близо 20 млн. зърно в украинските силози са блокирани от войната на Путин. Много кораби чакат, за да го натоварят, но не могат да го направят, защото руската флота е блокирала украинските пристанища. Затова търсим алтернативни пътища, по които да доставим това зърно на хората“, посочи той.

Борел допълни, че пристанищата в Черно море са опасни и заради заложените в тях мини.

„В момента един товарен влак изминава за 16 дни разстоянието до черноморско пристанище в ЕС и трябва да съкратим това време“, каза още той. Борел добави, че до тези пристанища трябва да се осигури достъп на влакове от Украйна, тъй като тогава няма да има нужда от съгласието на Русия за транспортен коридор.

Върховният комисар за бежанците Филипо Гранди е присъствал на заседанието и е оповестил, че броят на бежанците по света е достигнал червената линия от 100 млн. души.

„Това е повече от Германия и колкото населението на Египет“, отбеляза Борел.

От началото на войната в Украйна, страната са напуснали 6 млн. души, а между 7 и 8 млн. са вътрешно разселени.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани