Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия поема ролята на рамкова държава на бойната група у нас

[post-views]
Министерският съвет реши: Даваме 2000 каски и 2000 бронежилетки на Украйна

Тя ще се включи с до 800 военнослужещи, Албания – с до 40, а България – с една рота до 140 души до 15 в щаба на бойната група.

Министерският съвет прие решение за одобряване на поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойна група и разрешаване на пребиваването на наша територия с политико-военен характер на въоръжени сили на страни – членки на Алианса, във връзка с изпълнение на съюзнически задължения в състава на бойна група на територията на Република България.

Така правителството одобри поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойната група, изграждана на наша територия съгласно Решение на Министерския съвет от 2 март 2022 г. за участие в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса. Предвижда се това да се извърши след постигане на първоначални оперативни способности и на готовност за поемане на тази роля от италианската страна. За тази цел се разрешава за участие в бойната група, пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с необходимото им въоръжение, екипировка и техника за срока на функциониране на бойната група.

В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешава и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания на територията на България с необходимите им въоръжение, екипировка и техника, за същия срок. Освен това към състава на бойната група се очаква принос с формирования от въоръжените сили и на други страни – членки на Алианса.

След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италия нашата страна ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 офицери в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна домакин.

С това решение България затвърждава съюзната солидарност на страната ни към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните – членки на НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани