Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майор Илиян Кръстев: Подготвяме специалисти за полево учение в Германия

[post-views]
Майор Илиян Кръстев: Подготвяме специалисти за полево учение в Германия

Ще участваме в „Бриз 22” като клетка за отговор, казва командирът на 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е)

С майор Кръстев разговаряме след организирания за първи път от формированието статичен и динамичен показ на централния площад в гр. Елин Пелин в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Празникът започна с тържествен строй. Майор Кръстев и ръководители на общината произнесоха празнични слова. След това дойде ред на различни художествени състави, които рецитираха патриотични стихотворения и пяха песни. На отделни пунктове по периферията на площада гостите на празника разгледаха въоръжение, специализирани облекла и апаратури, както и автомобилна техника на батальона. В края на празничната проява дойде ред на динамичния показ, при който военнослужещи демонстрираха разузнаване в огнище на химическо заразяване и действия по обеззаразяване.    

– Г-н майор, за първи път участвате в това представяне, ще го превърнете ли в традиция?

– Да, надяваме се да стане традиция. Оценяваме доста високо взаимодействието с община Елин Пелин. Така че това представяне може да се приеме и като реклама за работата, която извършваме, за дейността ни като специалисти по ЯХБЗ, съответно по разузнаване, обеззаразяване и т. н. Също така се осигурява достъп на хората да придобият по-реална представа за въоръжението, приборите, техниката, с която боравим. Както казах, ще се надявам това да продължи занапред в годините.

– То си е и реклама на военната служба за привличане на млади хора в строя.

– Да, може и така да се каже.

– Неотдавна имахте учение за сертификация на взвод за ЯХБЗ. Как оценявате представянето на военнослужещите и какво предстои за този взвод?

– Взводът, мога да кажа с ръка на сърцето, заслужи своята оценка „Боеготов”. Представи се отлично. Подготвен е достойно да представи България и Българската армия в следващи международни участия. Предстои ни през септември участие на специалисти по разузнаване в полево учение в Германия.

– Какви са актуалните задачи, по които работи формированието в момента?

– Към момента формированието е на етап подготовка на отделението. Няколко са по-важните прояви, които ни предстоят. През юни ще имаме командно-щабно учение на щаба, което ще проведем съвместно със 101-ви алпийски полк в Смолян под ръководството на Сухопътните войски. След това през октомври планираме полева подготовка на полигон „Чубра” – Ново село, отново със специалистите по разузнаване. След което имаме и участие на полигон „Сливница” съвместно с Трето бригадно командване.

– Какво е кадровото състояние на батальона в момента. Имате ли недостиг на някои категории военнослужещи?

– Към момента нивото ни е, да кажем, задоволително. Да, имаме и недостиг на кадри основно от офицерския и войнишкия състав. Но се надяваме, че занапред нещата ще се подобрят и ще успеем да позапълним своите нужди.

– Специалността на военните химици не е от най-често срещаните. Имате ли данни дали се обучават достатъчно курсанти, които да дойдат като млади офицери при вас?

– Данните ни са, че към момента има курсанти, които се обучават за офицери по ЯХБЗ и Е. Но това не е въпрос, на който мога да ви отговоря дали са достатъчно, или не. Винаги, както се казва, може да се иска и още.

– Тази специалност е рядка и в цивилния живот. Как набирате сержанти и войници?

– Войниците набираме посредством конкурсите, които се организират. Сержантите съответно се развиват от войниците, които служат в поделението. След като натрупат определен опит и имат нужните качества, някои от тях преминават съответните курсове и ги повишаваме в сержанти.

– Имате ли нова техника, нови придобивки, с които да се похвалите?

– Към момента последната нова техника, която сме получили във формированието, е един модул за обеззаразяване, наречен „Атила”. Относно самата техника нямаме някакви по-нови образци с изключение на мерцедесите, които и сега бяха демонстрирани на показа. Останалата ни техника е основно руска, която, мога смело да кажа, към момента поддържаме в добро състояние и изправност, както и в готовност за използване, ако се наложи.

– По отношение на инфраструктурата – обновихте някои от корпусите преди години, как ще продължи този процес?

– Средствата, които са необходими, за да подобрим или модернизираме част от сградния фонд или материалната си база, зависят от това, да ни бъдат отпуснати средства от старшата инстанция, съответно, ако това го позволява бюджетът като цяло. Иначе към момента продължаваме със собствени сили и средства да поддържаме каквото можем, като сгради и материална база. Съвместно с община Елин Пелин провеждаме изсичане на опасни дървета, които са в района на формированието, тъй като ние със собствени сили и средства не можем да го направим. Също така тези дървета са и дом за редица птици, които създават проблеми. Благодарение на помощта на общината мисля, че ще успеем да се справим с този проблем.

– Какви основни прояви ви предстоят до края на годината?

– Основните са тези, които споменах. След като те преминат, започваме подготовката за следващата година, планиране на бъдещи мероприятия и т. н. Това е в общи линии. Ще допълня, че ще участваме и в националното военноморско учение „Бриз 22” като клетка за отговор, тук, от формированието, няма да участваме с личен състав или техника някъде по полигоните.

Хоби: Сглобява макети на бойни машини

В свободното си време обичам да спортувам, да се разхождам, да правя разходки сред природата, също така се занимавам и със сглобяване на макети на бойни машини от готови комплекти, казва майор Кръстев. Колекцията ми не е най-голямата, но имам вече доста бройки, допълва той. От десетина години се занимава с тази дейност, когато има свободно време, макар че напоследък то му е все по-дефицитно. Но все пак при всяка възможност намирам време за моето хоби, категоричен е майорът.

Роден е през 1983 г. в Горна Оряховица. Завършва средно образование в родния си град, специалност „Радио и телевизия”. След това се насочва към военната професия. Завършва Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново през 2006 г. Офицерската му кариера започва в свързочния полк в Нова Загора. След това службата му продължава в Мусачево, в бившия вече полк за ЯХБЗ, сега 38-и батальон, в който преминава през всички длъжности от командир на взвод до командир на батальона. С приятелката си живее на семейни начала, имат 7-годишен син – първокласник.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани