Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-важното за ситуацията с коронавируса през седемте дни от 14 до 20 май

[post-views]

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече 6,3 милиона души. Това сочат най-новите данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО). Потвърдените случаи на КОВИД-19 до момента са 520 912 257, а  6 272 408 от заразените са починали. Към 14 май в целия свят са поставени общо 11 660 383 722 дози антикоронавирусни ваксини.

Блумбърг публикува рейтинг на „най-устойчивите“ срещу КОВИД държави, отчитащ как най-големите икономики – общо 53 страни, реагират на заплахата.

Първо място по данни от март-април заема Норвегия, където вече няма ограничения върху пътуванията, нито изискване за карантина дори при положителен тест, посочва агенцията, цитирана на сайта internationalinvestment.biz.

На второ място е Ирландия, на трето са Обединените арабски емирства, където пандемията е предизвикала най-малко социално-икономически трусове. Четвърта позиция в рейтинга заема Дания, първа в ЕС вдигнала през септември всички антиковидни ограничения. Швеция е на пето място, Нидерландия – на шесто. Десетката най-безопасни във връзка с КОВИД страни включва още Швейцария, Саудитска Арабия, Сингапур и Белгия. Следват Испания, Великобритания, Чили, Турция, Австралия Канада, Финландия, Франция, Южна Корея и Португалия.

Изследователите поставят на предпоследно – 52 място Русия, по-специално заради най-лошите прогнози за нейния БВП тази година. Хонконг е на последната – 53 позиция: там хората продължават да умират от вируса, територията до голяма степен е изолирана от света и все още под карантина.

ЕВРОПА

Европейската комисия потвърди, че е вероятно ЕС да се откаже от договора за доставка на ваксини против КОВИД, произведени от френското дружество „Валнева“. Ваксината все още няма одобрение за достъп до европейския пазар. Окончателно решение още не е взето, но има изразена готовност за отказ от договора. 

Ваксината на „Валнева“ беше осмата поред, получила предварително одобрение от ЕК. В края на 2021 г. комисията подписа договор, който предвиждаше доставката на почти 27 милиона дози тази година и до 33 милиона дози през 2023 година. Ваксината бе изготвена по технология, използвана от 60-те и 70-те години на миналия век. Това бе единственият препарат срещу новото заболяване, произвеждан по този начин, поясни по-рано комисията. 

Конституционният съд на ГЕРМАНИЯ одобри правила за задължителна ваксинация срещу коронавирус за служителите в сферата на здравеопазването. Съдът заяви, че е отхвърлил жалба срещу въпросната мярка с аргумента, че предпазването на уязвимите хора в болниците и старческите домове е по-важно от това да не се нарушават правата на здравните работници.

Германското правителство първоначално планираше да разшири обхвата на задължителната ваксинация до всички пълнолетни лица, но дори и предложението тя да бъде въведена за хората над 60-годишна възраст беше отхвърлено от депутатите. Досега почти 76 процента от населението на страната са получили две дози ваксина срещу коронавирус.

Носенето на маска в обществения транспорт във ФРАНЦИЯ вече не е задължително. С това отпада и последното строго антиковидно ограничение на фона на успокояването на епидемичната ситуация. Досега носенето на маска бе задължително в метрото, автобусите, влаковете, самолетите и такситата.

Решението на властите потвърждава факта, че повече от две години след началото на пандемията от КОВИД-19 в Европа заболяването вече не създава големи грижи на здравната система.  Общо във Франция бяха регистрирани повече от 147 000 починали от КОВИД-19, а в момента 79,3 процента от населението са напълно ваксинирани. От няколко седмици новите случаи на коронавируса и хоспитализациите намаляха след продължителна зимна епидемична вълна. 

Здравната система на РУСИЯ се връща към режима на работа отпреди пандемията, съобщи министерството на здравеопазването. Променя се епидемичната обстановка – ограниченията са вдигнати, намаля притокът на болни в клиниките, обясни ведомството. КОВИД обаче промени здравословното състояние на руското население и трябва да се повиши ефективността на програмата за задълбочена диспансеризация, изтъкна министерството в Москва.

Сухопътните граници между ИСПАНИЯ и МАРОКО при испанските анклави Сеута и Мелиля в Северна Африка, затворени в продължение на повече от две години, първоначално заради пандемията от новия коронавирус, а след това и заради дипломатическа криза между двете държави, отново бяха отворени. Мадрид и Рабат се стремят да подобрят отношенията си след спор, свързан със Западна Сахара – бивша испанска колония, анексирана от Мароко през 1976 г.

Отварянето на сухопътните граници идва година след като Мароко разхлаби контрола на границата около Сеута, позволявайки на хиляди мигранти да влязат в Испания. Смята се, че тази стъпка е била предприета в отговор на решението на Мадрид да позволи на лидера на движението за независимост на Западна Сахара да бъде лекуван от КОВИД-19 в испанска болница.       

АЗИЯ

ЯПОНИЯ ще започне този месец, за пръв път от над две години, отново да посреща чуждестранни туристи от четири държави – САЩ, Австралия, Тайланд и Сингапур, но като строго регламентиран експеримент, съобщи правителството. Туристите ще посетят архипелага с организирани екскурзии – ще бъдат придружавани от официални гидове и ще пътуват по предварително уточнени маршрути. Всеки ще трябва да е ваксиниран с три дози препарат срещу КОВИД-19 и да има частна здравна застраховка, посочи Японската агенция по туризма. В началото на пандемията Япония затвори вратите си за туристи от чужбина и едва в последно време започна да вдига граничните бариери.

КИТАЙСКАТА финансова столица Шанхай все още е в плен на тежък епидемичен взрив на коронавирусната зараза. Разпространението на вируса в 25-милионния мегаполис постави на изпитание абсолютно всички успехи на Китай в борбата с коронавируса дотук. Властите взеха решение да се придържат към традиционната за Китай политика на стриктна борба с разпространението на вируса, станала известна като „политика на нулев ковид“. Тя предвижда строги локдауни, които, както в случая с Шанхай, могат да продължат със седмици. Идеята е огнищата на заразата да бъдат изцяло ликвидирани дори с цената на сурови мерки и лишения.

Пекинският университет се отказа от по-нататъшно затягане на пандемичните ограничения за студентите като част от стратегията за „нулев ковид“, след като във висшето училище имаше протести.

От 20 май хората, пътуващи до Китай от редица градове в САЩ, включително Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско, вече няма да трябва да си правят RT-PCR тест за коронавирус седем дни преди полета. Досегашните изисквания за тестове за антитела също отпадат. Пътниците обаче все още трябва да си направят два RT-PCR теста между 24 и 48 часа преди полета си, в зависимост от това от кое летище е той, плюс още един антигенен тест.

В СЕВЕРНА КОРЕЯ са регистрирани нови 262 270 предполагаеми случая на коронавирус и един починал с КОВИД-19, информира Пхенян. По данни на властите в затворената комунистическа държава от края на април досега има установени над 1,98 милиона болни, вероятно от КОВИД-19. Най-малко 740 160 човека са поставени под карантина. Северна Корея наложи локдаун на цялата си територия. Съобщено бе, че страната увеличава производството на лекарства и медицински материали, включително стерилизатори и термометри, като част от борбата с безпрецедентния бум на коронавирус. 

Преди това държавният глава Ким Чен-ун разкритикува реакцията на здравните власти за овладяване на първото доказано огнище на ковид в Северна Корея. Той  обвини на заседание на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия правителствени служители в инертност и липса на зрялост.

СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА

Над един милион станаха жертвите на КОВИД-19 и последиците му в СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, съобщи на сайта си университетът „Джонс Хопкинс“. По негови данни броят на починалите от вируса към 17 май в САЩ е бил 1 000 037 души.

По-рано представители на СЗО заявиха, че американският вариант на коронавируса ВА.2.12.1, който се разпространява в Щатите, вече заразява хората най-бързо от всички варианти. Според медиите този вариант вече доминира в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънетикът.

АРЖЕНТИНА навлиза в нова, четвърта коронавирусна вълна, съобщиха здравните власти. Ситуацията сега обаче е напълно различна – в страната има висок процент ваксинирани и системата е подготвена, заяви министърката на здравеопазването Карла Висоти. Миналата седмица в Аржентина бяха регистрирани почти 34 000 нови заразени с коронавируса при 17 600 през предходните седем дни. От началото на пандемията в страната са открити над 9 милиона случая. Изцяло ваксинираните граждани са 80 на сто.

АФРИКА

Властите в ЕГИПЕТ отчетоха най-ниските стойности на разпространение на КОВИД-19 от началото на пандемията. Повечето ограничителни мерки отпаднаха. Пет души дневно е средният брой на заразените с КОВИД в Египет в периода от 7 до 13 май според официалната статистика. От средата на март Министерството на здравеопазването и населението издава седмичен вместо всекидневен бюлетин за разпространението на коронавируса. 

Министерството по въпросите на вакъфите обяви пълно отваряне на джамиите от 8 май след две години на противоепидемични забрани. Решението позволи подновяване на уроците по религия и рецитиране на корана в молитвените домове. Търговските центрове вече имат право да работят от 7 до 23 ч., вместо от 7 до 22, а ресторантите от 5 ч. сутринта до 1 ч. след полунощ, вместо от 5 до 24. Супермаркетите, бакалиите, пекарните и аптеките имат право да работят денонощно. 

АВСТРАЛИЯ И ОКЕАНИЯ

Министър-председателката на НОВА ЗЕЛАНДИЯ Джасинда Ардърн даде положителен тест за коронавирус. Според властите Ардърн има умерени симптоми и ще остане вкъщи под седемдневна карантина. Новозеландската премиерка публикува в Инстаграм снимка на положителния си тест. Тя е в изолация от неделя, когато бе установено, че нейният партньор Кларк Гейфорд е заразен. Ардърн, която е на 41 години, е хвалена за реакцията си на пандемията от новия коронавирус.

Нова Зеландия, отдалечена островна страна в южната част на Тихия океан, води една от най-строгите политики с цел ограничаване на разпространението на заразата. От началото на пандемията преди повече от две години на архипелага са регистрирани само 892 смъртни случая, свързани с коронавируса – един от най-ниските показатели сред развитите държави. Откакто обаче ограничителните мерки обаче бяха смекчени през март, вариантът Омикрон се разпространява бързо. Миналата седмица бяха регистрирани над 50 хиляди нови случая.

Източник: БТА

Най-ново

Избрани