Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според британското разузнаване около 1700 украински бойци са се предали в „Азовстал“

[post-views]

По данни на британското министерство на отбраната около 1 700 украински бойци са се предали в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, но руското командване продължава да има проблеми.

„Азовстал“, където се водиха ожесточени сражения през последните седмици, е последната твърдина на украинската съпротива в Мариупол, пише в днешната сводка на министерството на отбраната. Позовавайки се на разузнаването от министерството съобщават, че броят на предалите се украински бойци е около 1 700, без да е известен броят на тези, които са останали.

През нощта е било разпространено 18-секундно видео от един от украинските командващи на бригадата „Азов“ Святослав Паламар, в което се казва, че той още е в завода, заедно с други командири.

От министерството на отбраната посочват, че е много вероятно при положение, че Русия установи пълен контрол над Мариупол, войските оттам да бъдат придвижени за действия в Донбас.

Ожесточената украинска съпротива в Мариупол от началото на войната обаче означава, че руските сили в района трябва да бъдат преоборудвани и презапасени преди да бъдат предислоцирани ефективно, смятат британските военни.

Спорят тях руските командващи са под голям натиск да покажат, че могат да изпълнят нарежданията на Владимир Путин, което означава, че най-вероятно те ще бързат да изпратя войските си на новите позиции без адекватна подготовка, заключават от разузнаването.

Междувременно бе съобщено, че Великобритания е изпратила 11 милона медицински компоненти за Украйна. Това включва антибиотици, обезболяващи, лично защитно облекло и респиратори.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани