Информационен център на Министерство на oтбраната

Нанси Пелоси получи забрана да взима католическото свето причастие заради становището си за абортите

Нанси Пелоси получи забрана да взима католическото свето причастие заради становището си за абортите

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси няма да може повече да се причестява, защото подкрепя правото на аборт и при това при изразяването на тези си възгледи публично се позовава на католическата си вяра, заяви в писмо архиепископът на Сан Франциско Салваторе Кордилеоне, цитирано от Ройтерс.

В отворено писмо на архиепископа, адресирано до Пелоси, и още едно, адресирано към вярващите, се отбелязва, че “през годините становището на Пелоси за абортите е ставало все по-крайно, особено през последните няколко месеца”.

Засега няма коментар от канцеларията ѝ.

Решението на архиепископа идва след изтекла по-рано този месец информация за проектостановище на Върховния съд на САЩ, според което решението по делото “Роу срещу Уейд” от 1973 г., узаконило абортите в Щатите, ще бъде отменено.

Кордилеоне заяви, че Пелоси не е откликнала на исканията му да се срещнат в месеците, откакто тя е обещала да направи така, че защитата на абортите да залегне във федералното законодателство на САЩ, след като законодателите в някои консервативни щати въведоха на щатско равнище почти пълна забрана на абортите.

Архиепископът каза, че през април е изпратил лично писмо до Пелоси, в което я е предупредил, че ще ѝ забрани да взима причастие, докато публично не се откаже от подкрепата си за правото на аборт и не спре да се позовава публично в тези си възгледи на католическата си вяра.

В писмото си до вярващите Кордилеоне пише, че “действията му са чисто пастирски, а не политически”.

“Председателят Пелоси остава наша сестра в Христа”, посочва той. “Нейното застъпничество за грижата за бедните и уязвимите буди възхищение у мен.”

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top