Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ и Южна Корея се договориха да увеличат съвместната възпираща сила срещу КНДР

САЩ и Южна Корея се договориха да увеличат съвместната възпираща сила срещу КНДР

Президентите на САЩ Джо Байдън е на Република Корея Юн Сук-йол се съгласиха да увеличат съвместната възпираща сила срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, предадоха Ройтерс и АП.

На срещата си днес в Сеул двамата ръководители изразиха безпокойство от разпространението на Ковид-19 северно от 38-ия паралел, както и готовност да помогнат. На съвместната пресконференция Байдън каза, че САЩ са предложили ваксини на Северна Корея и Китай. Юн добави, че също е предложил помощ на комунистическия Север да се справи с първата вълна от коронавирус, за която съобщава, но досега нямало отговор от Пхенян.

Джо Байдън заяви, че би желал да се срещне със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, ако той е заинтересуван от сериозни разговори.

На пресконференцията президентите на САЩ и Република Корея съобщиха, че ще обмислят евентуално разширяване на съвместните военни учения с цел възпиране на ядрената заплаха от КНДР по време, когато има малка надежда за дипломация. Юн потвърди, че двете страни споделят стремежа си за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров и установяването на “международен правов ред” в региона.

Тези изявления може да предизвикат гнева на Пхенян, който заявява, че развива своите ракетни и ядрени оръжейни програми срещу заплахата от САЩ и военното им присъствие и маневри в Южна Корея.

Днешната среща между Джо Байдън и Юн Сук-йол е тяхната първа след встъпването в длъжност преди 11 дни на новия южнокорейски президент. Дружеската атмосфера за разговорите между отдавнашните съюзници е засенчена от разузнавателните сведения, че Северът са готви да извърши нови ядрени или ракетни тестове.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top