Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два оркестъра звучаха като един

[post-views]

Съвместни концерти изнесоха български и американски военни музиканти.

Още преди 16 години, когато оркестърът на ВВС на САЩ в Европа гостува в Пловдив, възникна идеята от български военни музиканти в бъдеще да направят съвместна програма. И това време дойде. На 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, на Античния театър в града Представителният духов оркестър на ВВС и оркестърът на ВВС на САЩ в Европа изнесоха концерт „Обединени чрез музиката“. Репетициите за изявата, както съобщи диригентът на българския оркестър майор Михаил Младенов, са били само два дни в района на авиобаза Граф Игнатиево, което показва високия професионализъм на българските и американските музиканти.

Концертът започна със съвместни изпълнения на американския и българския химн. Последваха маршовете „Велик е нашият войник” и Stars and stripes („Звезди и нашивки”). Тези маршове са

                         символ на нашата гордост

не само като военнослужещи, но и като граждани на нашите независими нации, независимост, която всички ние на сцената сме избрали доброволно да защитим и съхраним, заяви водещият на концерта сержант Иван Табаков – роден в Стара Загора, завършил гимназия в София, а сега е военнослужещ от армията на САЩ.

Двата оркестъра се бяха слели в един, не само като групирани по инструменти, а и като звучене. С еднакъв успех се редуваха и диригентите подполковник Кристина Мур-Уротия и майор Михаил Младенов.

Гостите се представиха с

                    разнообразен репертоар

 – смесица от стилове, от класика до джаз, от маршове до популярна музика. Вокалистката сержант Сера Кукант интерпретира някои вечни мелодии, изпълни песни на Джордж Гершуин и Стиви Уондър, както и филмова музика на световноизвестния Джон Уилямс (композирал музиката към хитове като „Междузвездни войни” и „Джурасик парк”). Водещият сержант Иван Табаков определи Джон Уилямс като един от представителите на ВВС на САЩ, тъй като е служил четири години в армията.

Прозвучаха и незабравими български възрожденски песни. Свириха двата оркестъра, а пееха малките таланти от Общинския детски комплекс в Пловдив. Дойде ред и на петгодишната Дария Янкулова, която прочувствено изпълни „Де е България” (текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков) и получи нестихващи аплодисменти. Тя бе поздравена от вокалистката сержант Сера Кукант.

Градусът на настроението се повиши още повече, когато на сцената на Античния театър излезе гайдарят Димчо Енчев. Гайда и два духови оркестъра – американски и български! И всички заедно, в пълен синхрон, засвириха „Петко льо, капитанине”. Концерт, който се превърна в

                       незабравим спектакъл

Като ефектен, добре премислен завършек, последва „Ръченица” на Петко Стайнов. Личеше, че музикантите изпитваха истинско удоволствие от игривата мелодия на забележителния български композитор. А зрителите непрекъснато аплодираха двата оркестъра…

Накрая майор Михаил Младенов поздрави присъстващите с Деня на храбростта и Празника на Българската армия 6 май. Искам да благодаря за възможността, която ни беше предоставена да свирим съвместно с оркестъра на ВВС на САЩ в Европа. Мисля, че показахме на всички, че музиката е един универсален език. Само за два дни успяхме да направим тази програма. Когато говорим на един и същ език, нещата се случват. А най-добрата оценка за работата на един артист са аплодисментите от публиката, подчерта диригентът на Представителния духов оркестър на ВВС. Той изрази надежда, че този концерт е началото на едно съвместно творчество.

Посланикът на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров поздравиха диригентите подполковник Кристина Мур-Уротия и майор Михаил Младенов. Радвам се, че отново съм в красивия град Пловдив и в прекрасната обстановка на Античния театър, каза г-жа Херо Мустафа.

На следващия ден – 7 май, двата оркестъра изнесоха концерт и в Стара Загора.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани