Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изстреляха за първи път ракета SM-2

[post-views]
Изстреляха за първи път ракета SM-2

През август 2018 г. Дания поиска да закупи от САЩ ракети Standard Missile 2 (SM-2) Block IIIA на обща стойност 152 млн. долара. Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (DSCA) уведомява Конгреса за бъдещата сделка с друга държава за закупуване на SM-2. По-късно продажбата за Дания е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Договорът за сделката обхваща и доставка на контейнерна система за вертикално изстрелване на ракетите, както и всички инженерни, програмни и логистични услуги, а и необходимото обучение на персонала.

Системата за вертикално изстрелване (VLS) е усъвършенствана система за военноморски платформи за съхранение и изстрелване на ракети от палубата на бойните кораби или от подводници. Всяка вертикална система се състои от отделни клетки, които могат да поберат една или няколко ракети, готови за стрелба. По-често обаче клетките побират повече от един вид ракети, което позволява на корабите да проявяват много по-голяма гъвкавост по време на операциите и да изстрелват най-подходящата ракета за конкретната ситуация.

Системите за вертикално изстрелване на ракети от корабите се употребяват все по-често. Производителите на новите типове ракети се съобразяват с параметрите на клетките, така че внедряването на нова ракета да не изисква скъпа преработка на съществуващите клетки.

030303-N-3235P-503 At sea aboard USS San Jacinto (CG 56) Mar. 3, 2003 – A topside view of the forward MK-41 Vertical Launching System (VLS) aboard the guided missile cruiser. The MK 41 is a fixed, vertical, multi-missile storage and firing system that allows Navy vessels significantly increased firepower. San Jacinto is on deployment in support of Operation Enduring Freedom. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 1st Class Michael W. Pendergrass. (RELEASED)

Главните изпълнители на сделката за ракетите SM-2 за Дания са компаниите „Рейтеон Технолоджис“ и „БАЕ Системс“. Ракетата SM-2 може да се използва за поразяване на бойни кораби на противника, както и срещу противокорабни ракети, движещи се със скорост 170 км/ч срещу самолети, които летят на височина до 19 500 м.

На 4 май 2022 г. първата ракета SM-2 е изстреляна от датската фрегата клас „Ивер Хюитфелд“. Тестовият изстрел е проведен в Норвежкия център за космически и отбранителни изпитания „Андоя“.

Трите датски фрегати от клас „Ивер Хюитфелд“ са оборудвани още при изграждането си в корабостроителницата с клетки на Системата за вертикално изстрелване. В тези клетки могат да се заредят ракети от типа „Морско врабче“ – подобрен вариант ESSM, стандартната ракета  SM-2 и противокорабната ракета „Харпун“. Тези фрегати могат да пренасят до 24 ракети „Морско врабче“ и до 32 SM-2. Радарната система на фрегатите може да контролира едновременно 16 ракети. С новите  SM-2 датският боен флот е в състояние да изпълнява отбранителни операции по целия световен океан. С тези ракети могат да бъдат неутрализирани противникови ракети и самолети на много по-големи разстояния.

Пентагонът разработва преносим ядрен микрореактор

През март 2020 г. Пентагонът обяви плановете си за разработване на преносими ядрени реактори за снабдяване на армията с електричество. Това се налага от факта, че военните използват годишно по 30 тераватчаса електроенергия и повече от 10 млн. галона гориво на ден.

Министерството на отбраната на САЩ възложи договори на три компании, които да създадат прототип на микроядрен реактор с мощност от един до пет мегавата. Една от тях ще стане главен изпълнител на проекта, наречен „Пеле“. Той изисква разработването на „безопасен, мобилен, високотехнологичен ядрен микрореактор“. Този микрореактор трябва да осигурява достатъчно мощност за най-отдалечените военни бази и продължителни мисии на армията, като например в Индийско-Тихоокеанския район. На трите компании е даден срок от две години да разработят прототип. Микрореакторът трябва да тежи по-малко от 40 т и да може да се транспортира по суша, въздух и море до всяка точка на планетата.

На 13 април 2022 г. от Пентагона обявиха, че Националните лаборатории в Айдахо ще изградят и първоначално ще експлоатират ядрен микрореактор. Очаква се такъв микрореактор да заработи и в Аляска през 2027 г.

Индивидуални инфрачервени прибори за наблюдение

Компанията Teledyne Technologies разработи индивидуална система за наблюдение. Системата е от ново поколение и осигурява на всеки войник добра видимост при слънчеви и мрачни дни, през нощта, както и при дим, прах и мъгла. Компанията заявява, че оптиката запазва качествата си така, че войниците при всякакви условия ще виждат както при хубаво време.

Новата система, известна с наименованието FWS-I, е лека, работи с батерии, с инфрачервен сензор, може да се ползва и за разузнаване, както и да се монтира като прицел върху автоматични оръжия. Притежава и Интегрирана система за визуално увеличение на набелязания обект. Системата тежи 700 г, има обхват 960 м и зрително поле над 18 градуса. Работи непрекъснато седем часа с една батерия. Батериите са литиеви 3 АА.

FWS-I вече се монтира върху карабината M4 Carbine и леката картечница M249 Squad. Приборът осигурява разпознаване на обект с размери на човек през нощта, на 70%, на дистанция до 960 м. При дим, прах или мъгла приборът разпознава такива обекти на разстояние до 480 м. Компанията Teledyne Technologies се задължава да изпълни договора на стойност 500 млн. долара за пет години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани