Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник на иранските Гвардейци на революцията беше застрелян в Техеран от неизвестни лица

Иран е монтирал в над 50 града системи за отбрана срещу химически атаки, заяви висш военен

Полковник Хасан Саяд Ходаяри от влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция беше застрелян пред дома си от неидентифицирани нападатели на мотоциклет, предаде Асошиейтед прес, като цитира държавната телевизия.

Нападението беше извършено посред бял ден в центъра на Техеран. Корпусът не съобщи много подробности за случилото се, но обвини за нападението “глобалната арогантност”, израз, с който обикновено в Иран обозначава САЩ или Израел.

Това обвинение, както и стила на дръзкото нападение, повдигат възможността за връзка с други извършени с мотоциклет убийства в Иран, които вече са били приписвани на Израел. Подобни нападения бяха извършени срещу ирански ядрени учени.

Двамата нападатели са простреляли полковника пет пъти, докато той се е намирал в небронирания си автомобил “Kia Pride”, произведен в Иран. Нападението се е случило в близост до иранския парламент.

В съобщенията полк. Ходаяри е наречен само “защитник на светите места” – израз, с който се обозначават иранците, биещи се срещу екстремистката група Ислямска държава в Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Според изявление на сайта на иранското правителство, съобщаващо за убийството, той е бил част от елитния корпус “Кудс”.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Силите за сигурност преследват предполагаемите извършители.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top