Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният биг бенд и Джаз форум Стара Загора – джаз събитие на 2021

[post-views]
Военният биг бенд и Джаз форум Стара Загора – джаз събитие на 2021

Военният биг бенд и Джаз форум Стара Загора - джаз събитие на 2021

В навечерието на 24 май и на десетия си рожден ден  Джаз форум Стара Загора получи голямо признание! Концертът на Военен биг бенд Стара Загора „Джазът между вчера и утре“ от фестивала миналата година бе избран за МУЗИКАЛНО СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА ЗА 2021 Г в категория „Джаз“, в класацията на БНТ „Вечната музика“!

„Горди сме, че Военният биг бенд под диригентството на кап. Цветомир Василев грабна големия приз в изключително силната конкуренция на емблематични джазови музиканти и формации. Горди сме, че Военен биг бенд Стара Загора се утвърди като модерен оркестър с огромен джазов репертоар и на световно ниво. Само след две седмици Джаз форум Стара Загора ще отпразнува своето десето издание! Очакваме ви да празнуваме заедно!“ – не скриха вълнението си организаторите Община Стара Загора и артистичният директор на фестивала Венцислав Благоев.

Музикалните награди в категориите „Класика“ и „Джаз“ бяха обявени официално на специална церемония , която се излъчи на 21 май 2022 (събота) от 19:00 ч. по БНТ1.

Концертът „Джазът между вчера и утре” бе тематичното ядро на  третата фестивална вечер на Джаз Форум Стара Загора през юни 2021г.

Музикалните домакини Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и фестивалното комбо „ЗараАрт“ на Венцислав Благоев партнираха на солистите Велека Цанкова, Цветомир Цанков, Петър Терзиев, Велислав Стоянов, Тодор Бакърджиев, Станислав Арабаджиев, Димитър Благоев, Даниеле Феббо. Звучаха обичани произведения от световната класика, композиции в почит към Чик Кърия редом с песни на Йосиф Цанков в аранжименти на Велислав Стоянов и Димитър Благоев.

Капитан Цветомир Василев е един от водещите диригенти на Българската армия. Диригент е на Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Формацията е част и от Фестивалния оркестър на Българската армия, заедно с Великотърновския оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Участва в организирането и реализирането на единствения у нас Международен фестивал на военните оркестри. Заедно с Венцислав Благоев е създател на първия Военен биг бенд в страната.

Военен биг бенд Стара Загора с лекота изпълнява както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. За единадесетте години от създаването си бендът  промени осезаемо българската джазова сцена. Той е желан и търсен партньор за съвместни мащабни проекти от наши и чуждестранни изпълнители.

Източник: Джаз форум Стара Загора

Най-ново

Единична публикация

Избрани