Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК обещава да продължи работата със САЩ за отпадането на визите за граждани на България, Румъния и Кипър

С какви документи за самоличност можем да гласуваме на вота през април

Европейската комисия представи днес първия доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново призовава за приемането на България, Румъния и Хърватия. В доклада се посочва, че комисията ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци.

ЕК отбелязва от 2011 г. насам, че България и Румъния са изпълнили необходимите изисквания за присъединяване към Шенген. Комисията изразява отново очакване Съветът на ЕС да приеме съответното решение, за да може двете страни да се присъединят изцяло към европейското пространство без гранични проверки.

Допълва се, че на 2 юни евродепутатите и министрите на вътрешните работи от ЕС ще участват в Шенгенски форум, а за 10 юни е насрочено заседание на Шенгенския съвет. Предвижда се занапред всяка година ЕК да отчита състоянието на Шенген, за да се предприемат навреме необходимите промени.

За тази и следващата година комисията препоръчва внедряване на нова техника и установяване на оперативна съвместимост при управлението на границите. Препоръчва се също извършване на постоянни проверки по външните граници на всички пътници, както и премахването на всички продължителни проверки по вътрешните граници.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top