Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК обещава да продължи работата със САЩ за отпадането на визите за граждани на България, Румъния и Кипър

[post-views]

Европейската комисия представи днес първия доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново призовава за приемането на България, Румъния и Хърватия. В доклада се посочва, че комисията ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци.

ЕК отбелязва от 2011 г. насам, че България и Румъния са изпълнили необходимите изисквания за присъединяване към Шенген. Комисията изразява отново очакване Съветът на ЕС да приеме съответното решение, за да може двете страни да се присъединят изцяло към европейското пространство без гранични проверки.

Допълва се, че на 2 юни евродепутатите и министрите на вътрешните работи от ЕС ще участват в Шенгенски форум, а за 10 юни е насрочено заседание на Шенгенския съвет. Предвижда се занапред всяка година ЕК да отчита състоянието на Шенген, за да се предприемат навреме необходимите промени.

За тази и следващата година комисията препоръчва внедряване на нова техника и установяване на оперативна съвместимост при управлението на границите. Препоръчва се също извършване на постоянни проверки по външните граници на всички пътници, както и премахването на всички продължителни проверки по вътрешните граници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани