Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Службата за сигурност на Украйна разпространи видеозапис, на който Виктор Медведчук отправя сериозни обвинения срещу Петро Порошенко

[post-views]

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи видеозапис, на който проруският депутат Виктор Медведчук отправя сериозни обвинения срещу бившия украински президент Петро Порошенко, пише в. „Файненшъл таймс“.

Британският всекидневник коментира, че този ход навежда на мисълта, че в Киев отново се водят вътрешни политически борби – три месеца след началото на руската инвазия.

На записа Медведчук, който е близък до руския президент Владимир Путин, казва, че Порошенко, понастоящем лидер на украинската опозиция, е поискал от него да потърси помощта на руския президент за незаконни енергийни доставки.

Решението на властите в Киев да направят тези твърдения публично достояние е първи признак, че старата вражда между сегашния украински президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на президентския пост, останала на заден план след руското нахлуване на 24 февруари, отново се разпалва. Самият Порошенко отхвърля обвиненията срещу себе си като „политически мотивирани“ и част от политическата борба със Зеленски.

Видеозаписът е първото показване на Медведчук от средата на миналия месец, когато той бе задържан при опит да избяга от Украйна, докато беше под домашен арест по обвинения в държавна измяна. Тогава той поиска да бъде разменен за украинските бойци и цивилни в завод „Азовстал“ в пристанищния град Мариупол. Идеята срещна хладен прием в Русия, която поне видимо не полага особени усилия да освободи Медведчук. Междувременно Мариупол бе превзет от руските въоръжени сили, като украинските защитници на металургичния комплекс сложиха оръжие и бяха взети в плен.

Путин е кръстник на една от дъщерите на Медведчук.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани