Информационен център на Министерство на oтбраната

Кметът на Варна Иван Портних откри Световната купа по спортна гимнастика

Кметът на Варна Иван Портних откри Световната купа по спортна гимнастика

Кметът на Варна Иван Портних откри Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата, която е от категорията Чалъндж ще се проведе от 26 до 29 май в Двореца на културата и спорта.

„За нас е чест и удоволствие да сме домакини на това наистина вълнуващо събитие. Тук е мястото да благодаря на господин Йовчев и на ръководството на Българската федерация по спортна гимнастика за тяхната енергия и за ентусиазма, с който превръщат Варна в столица на спортната гимнастика. Варвям, че в ръцете на Минко Христов – директора на Двореца на културата и спорта, това състезание ще мине, както винаги при една изключително добра организация. Подобни форуми утвърждават не само Варна в международен план, но съм сигурен, че това е изключително важно от гледна точка на възпитание на любов към спорта на младите варненци. Използвам случай да поканя всички варненци, всички гости на нашия град да посетят състезанията. Входът е свободен, а емоциите са изключителни. Пожелавам успех на момчетата и момичетата, които ще се състезават от името на Българя. Вярвам, че предстоят няколко дни изпълнени наистина с много положителни спортни емоции“, това заяви при откриването кметът на Варна Иван Портних.

Сред официалните гости на откриването бяха Красимир Дунев – президент на Българската федерация по спортна гимнастика, легендата в този спорт Йордан Йовчев – генерален секретар на БФСГ, Благомир Коцев-областен управител, изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, Веска Старе /Словения/-технически делегат-жени, Нанкое /Нидерландия/-технимчески делегат-мъже, Васил Василев-зам.кмет на район “Приморски”.

Поздравителни адреси организаторите получиха от министърът на младежта и спорта Радостин Василев и от областният управител на Варна Благомир Коцев.

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод старта на Световната  купа по спортна гимнастика във Варна. Приветствам с „Добре дошли в България“ всички чуждестранни участници в състезанието. Домакинството на шампионата е чест за страната ни и е от изключителна важност за развитието на спортната гимнастика у нас. Провеждането му в България ще мотивира и вдъхнови все повече млади състезатели за успешно представяне и бъдещи победи на най-големите спортни форуми. Убеден съм, че първенството ще премине на високо ниво в Двореца на културата и спорта в морската ни столица и че страна ще се докаже като отличен домакин за пореден път“, пише министър Василев.

„Благодаря за поканата да открия Световната купа по спортна гимнастика, едно от най-престижните международни състезания от висок ранг, в което участие ще вземат легендарни имена, състезатели завоювали медали от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. За мен е чест и удоволствие да приветствам на родна земя международния елит в спорта, станал любим на поколения българи и да подкрепя българските състезатели за завоюване на най-престижните места в класирането. Вярвам, че и на това първенство нашите спортисти ще ни накарат отново да се гордеем, че сме българи и ще поставят България на най-високото място в света на спортната гимнастика“, се казва в обръщението си областният управител Благомир Коцев.

Заявка за участие в Купата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум 6 гимнастика при мъжете и 4 гимнастички при жените. Заявените състезатели  могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа (Пряко по БНТ 3).

Организатори на състезанието са Българската федерация по гимнастика и Международната федерация по гимнастика, с помощта на Министерството на младежта и спорта, Български спортен тотализатор, Двореца на културата и спорта и Община Варна.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top