Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО разширява присъствието си в Босна и Херцеговина и ще подкрепя страната в борбата с дезинформацията

НАТО осъжда "ужасяващите" руски атаки срещу Украйна, заяви Столтенберг

НАТО ще увеличи броя на служителите си в щаба в Босна и Херцеговина, ще повиши бюджета на мисията и ще помага на държавата в борбата с дезинформацията и тероризма, както и в областта на киберсигурността. Това съобщи генералният серкетар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович в централата на алианса в Брюксел.

Столтенберг добави, че сътрудничеството със Сараево е още по-важно заради войната, предприета от Русия срещу Украйна. Той призова да престанат изказванията на висок тон, включително от страна на Република Сръбска, както и всички страни да положат усилия за помирение.

Джаферович потвърди желанието на Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО. По неговите думи в страната има политически сили, които поставят под въпрос това бъдеще. Джаферович добави, че НАТО е пазител на Дейтънското споразумение и на мира в държавата.

По повод присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО Столтенберг потвърди, че все още в алианса липсва необходимото единодушие. Той отбеляза, че в последните дни е разговарял с президентите на Турция и на Хърватия Реджеп Ердоган и Зоран Миланович заради опасенията им от разширяването на пакта на север.

Убеден съм, че ще намерим решение и, че Финландия и Швеция ще се присъединят към алианса. Двете страни отговарят на изискванията и очаквам да постигнем единодушие, заяви Столтенберг. Той добави, че дипломатическите усилия продължават, както и че приемането на двете страни се разглежда като цялостен процес. Генералният секретар направи това уточнение в отговор на въпрос дали е възможно една от двете скандинавски държави да се присъедини към пакта преди другата.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top