Информационен център на Министерство на oтбраната

Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море

Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море

Изтребители на американските и японските въоръжени сили проведоха съвместен полет над Японско море в демонстрация на сила, съобщава “Ройтерс”.

Това се случи, след като Северна Корея изстреля три ракети във водите, разделящи Япония и Корейския полуостров.

Целта на учението е била “показване на комбинирани способности за възпиране и противодействие на регионалните заплахи”, се посочва в съобщение на американската армия.

Япония и Съединените щати искаха да покажат своята обща решимост след последните ракетни изпитания на Северна Корея, обясниха двама американски служители, пожелали анонимност.

Вчера КНДР предизвика ново напрежение в Източна Азия, изстрелвайки три ракети в Японско море само часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън напусна Токио след срещи с лидерите на Япония, Индия и Австралия.

Една от ракетите, според представители на Южна Корея, изглежда е най-голямата междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на Пхенян с приблизителен обхват от около 15 000 километра – достатъчен, за да бъдат достигнати Съединените щати.

Съвместният полет на осем изтребителя от военни бази в Япония е включвал четири американски самолета F-16 и четири японски F-15, според японските сили за самоотбрана.

Пхенян наскоро засили изпитанията на оръжия, възобновявайки изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. през март.

Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви и за нов кръг от ядрени опити.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top