Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ искат затягане на санкциите срещу Северна Корея

Северна Корея изстреля 10 различни ракети

САЩ искат затягане на санкциите срещу Северна Корея заради изстреляните неотдавна от нея междуконтинентални балистични ракети, способни да носят ядрени заряди, предаде Асошиейтед прес. Вашингтон, който този месец председателства Съвета за сигурност на ООН, съобщи, че планира днес да се гласува резолюция, налагащи по-строги наказания на Пхенян.

Постоянното представителство на САЩ в световната организация от няколко месеца работи върху проекта за такава резолюция, срещу която обаче са съседите на Северна Корея – Китай и Русия. На заседанието на съвета на 11 май и двете страни заявиха, че са за нови преговори с Пхенян, а не за нови наказателни мерки. Днес ще стане ясно дали Китай и Русия ще използват правото си на вето, за да блокират предлагания документ, или ще се решат да се въздържат.

Китайската делегация в ООН късно снощи заяви, че не смята, че предлаганата от САЩ проекторезолюция може да реши какъвто и да е проблем През последните седмици Китай предложи по въпроса за Северна Корея да бъде приета декларация на председателя на Съвета за сигурност, а не резолюция.

Вчера Сеул съобщи, че Северна Корея е изстреляла пробно три ракети. Предполага се, че едната е била междуконтинентална, а другите две – с по-малък обсег. Това бяха 17-ите поред изпитания на севернокорейски ракети тази година.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top