Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция заплаши да оспори гръцкия суверенитет върху някои егейски острови

Турция заплаши да оспори гръцкия суверенитет върху някои егейски острови

Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско море или Турция “ще предприеме следващ ход”, предупреди в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е готова да оспори техния суверенитет, цитира думите му гръцкия вестник “Катимерини”

“Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще действаме”, каза Чавушоглу пред репортери, връщайки се от посещение в Йерусалим и Западния бряг.

“Решението на Гърция да отмени демилитаризирания статут на островите, които са й предоставени условно в рамките на мирните споразумения от Лозана от 1923 г. и Париж от 1947 г. е в нарушение на международното право. Каквато и причина да намери Гърция, нейното оправдание не е валидно. Какви бяха условията? Няма да въоръжава тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 г., така че казваме, че ако не се откаже (от тази политика), ще започнем дебат за техния суверенитет”, каза Чавушоглу.

Коментарите на Чавушоглу са последната рязка ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещение на премиера Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той спомена все по-агресивното поведение на Турция.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top