Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция задържа лидера на „Ислямска държава“

[post-views]

Новият лидер на „Ислямска държава“ е бил заловен в Истанбул, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на висши турски служители.

Антитерористичната полиция и агентите на разузнаването в страната са задържали мъж, за когото смятат, че е ръководил джихадистката групировка, откакто предишният й ръководител беше убит при операция на САЩ в Сирия през февруари.

Турският новинарски сайт Ода ТВ идентифицира арестувания като Абу ал Хасан ал Курайши, без да уточнява как е получил тези сведения. Засега информацията не е потвърдена от други източници.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е бил информиран за залавянето му. Очаква се той да обяви ареста през следващите дни.

Длъжностните лица съобщиха, че лидерът на терористите е бил заловен след продължително полицейско наблюдение на къщата, в която е бил отседнал. При действията на службите не е бил изстрелян нито един куршум.

През 2019 г. Турция съдейства за операцията на американските специални сили, при която беше убит предишен лидер на ИДИЛ – Абу Бакр ал Багдади. За следващ главатар на групировката бе провъзгласен Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който също загина през февруари тази година, самовзривявайки се при операция на САЩ.

След като потвърди смъртта му, „Ислямска държава“ обяви за свой нов лидер Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани