Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Папата похвалил правителството за борбата срещу корупцията

[post-views]
Папата похвалил правителството за борбата срещу корупцията

„Корупцията е болест и младите политици са тези, които могат и трябва да я изкоренят“, е казал папа Франциск на българския министър-председател Кирил Петков. По време на разговора на четири очи българският премиер е бил поздравен от главата на Римокатолическата църква за усилията на кабинета за борба с корупцията. Кирил Петков получил и съвет: „Ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки“.

Кирил Петков подчерта пред папа Франциск, че България високо цени ролята на Светия престол в защита на човешките живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността, които са основни морални и реални предпоставки за устойчиво развитие в името на хората и за бъдещето на нашата планета.

Българският министър-председател разговаря и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин. В края на визитата си във Ватикана премиерът и водената от него делегация поднесоха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел ІІ в базиликата „Св. Петър“. Признание и огромно уважение към личността на светия отец изрази българският премиер. На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за „Съпокровители на Европа“. След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. става традиция изпращането на представителни делегации по повод на честването на 24 май.

Най-ново

Единична публикация

Избрани