Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МС прие решение определяне наличие на основен интерес във връзка с „Придобиване на противокорабни крилати ракети за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“

[post-views]

Министерският съвет на Република България прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществена поръчка за „Придобиване на противокорабни крилати ракети (ПКР) за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“.

Противокорабните крилати ракети са основното въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на противокорабни крилати ракети чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на значителни дистанции и с висока точност. Противокорабните крилати ракети са основно средство за поразяване не само на противниковите надводни кораби, но и на обекти на брега.

С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на противокорабни крилати ракети за осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Източник: МС

Най-ново

Виж още

Избрани