Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди пяха в София „Върви, народе възродени“ до последния стих

[post-views]
Хиляди пяха в София „Върви, народе възродени“ до последния стих

Един от най-емоционалните моменти бе поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София отбеляза тържествено 130 години от написването на химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

Сборен хор от софийските училища даде тон за песен и хиляди столичани и гости на града се включиха в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн, изпълнен в цялост – нещо, което се прави за първи път, уточниха от Столична община.

Церемонията пред Националната библиотека започна в 11 ч., като в празничната програма прозвуча и стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева. Слово произнесе поетът Иван Ланджев. Беше отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

Тази година чествахме 24 май пред реставрирания паметник на светите братя, издигнат през 1972 г. Пред Народния театър „Иван Вазов“ се проведе празничен концертспектакъл, в който 500 ученици от столичните училища представиха на голяма сцена български народни песни и танци.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи под наслов „Звукът на българската литература“ посрещнаха посетителите на площад „Славейков“.

Един от най-емоционалните моменти бе поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Те пристигнаха за първи път у нас. Изложени бяха в софийския храм „Света Неделя”. Хиляди хора се наредиха на опашка пред църквата, като желанието да видят мощите не секна дори през нощта.

По улиците на много български градове преминаха празнични шествия, а общините по места организираха концерти, празнични програми за деца и възрастни, както и други разнообразни събития за отбелязване на светлата дата.

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах: „Поради що се срамиш да се наречеш българин?“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от създаването на висшето училище. Събитието се проведе в Драматичния театър в Пловдив.

С тържеството бяха отбелязани и 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

На тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 60-годишнината от създаването му, за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в разнородни научни направления.

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества се включиха в традиционното празнично шествие по случай 24 май във Варна. Празничната програма започна с благодарствен молебен в Катедралния храм “Успение Богородично”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани