Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС отпуска още €500 военна помощ за Украйна

[post-views]
Страните от Европейския съюз и Европарламентът договориха по-строги правила за киберсигурност в ключови сектори

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 млн. евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво. ЕС вече осигури 1,5 млрд. евро военна помощ за Украйна и с новото решение общата сума достига 2 млрд. евро, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

Жозеф Борел

Пояснява се, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните от руската военна агресия. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници. Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.
По-късно Съветът на ЕС съобщи, че одобрява и въвеждането на временен режим на свободна търговия с Украйна, като се предвижда за една година да отпаднат митата за вноса на украински стоки. Решението засяга също украинския износ за ЕС на земеделско производство, включително квотите. Съветът на ЕС отчита, че тази мярка ще окаже значителна подкрепа за украинската икономика. Допълва се, че икономическите възможности на Украйна са силно ограничени, след като страната бе нападната от Русия и бяха унищожени средства за производство и транспортна инфраструктура, което ограничи външната търговия.
Нарушаването на санкциите на ЕС да бъде третирано като престъпление. То трябва да бъде включено в списъка на Съюза, съдържащ различни видове престъпления. Прилагането на санкциите ще става и чрез запор и конфискация на сметки и имоти на нарушаващите ги олигарси. Това включват огласените през седмицата нови предложения на Европейската комисия, свързани с агресията на Русия срещу Украйна.
Във всяка страна членка трябва да бъде създадена Служба за управление на активите. Предложенията са направени в контекста на работната група „Замрази и отнеми“, създадена през март. От ЕК поясниха, че конфискацията ще става само след съдебно решение. А за да бъдат одобрени изобщо предложенията, е необходимо пълно единодушие сред 27-те страни – членки в Съвета на ЕС. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани