Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Защо точно Италия ще бъде водеща на бойната група на НАТО у нас?

[post-views]
Защо точно Италия ще бъде водеща на бойната група на НАТО у нас?

На заседание на 18 май правителството прие решение за одобряване на поемането от Италианската република на ролята на Рамкова държава на бойна група на наша територия. Едновременно с това министрите разрешиха пребиваването у нас на въоръжени сили на страни – членки на Алианса, във връзка с изпълнение на съюзнически задължения в състава на бойната група.
От тази новина възникват поне четири въпроса. Защо точно Италия ще бъде водеща на бойната група на НАТО у нас? Коя е причината съставът на многонационалното формирование да е до 1500 военнослужещи? Какво е българското участие? Как се промени концепцията за бойната група от края на януари насам?

Защо Италия?
Ето и част от отговора според мотивите на министъра на отбраната Драгомир Заков при представяне на проекта на решението. Преди всичко в момента Италия има готовност да поеме функцията на рамкова държава. Практиката в НАТО е именно страна – членка на Алианса, с големи възможности да поема водеща роля в такава бойна група. Второ, от много години България е афилиирана с Италия по линия на инициативност за готовност на НАТО. На тази основа се смята, че е налице определена съвместимост на военно равнище. Трето, имаме многогодишна съвместна мисия в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), чието командване доста години бе от страна на Италия и предстои отново след мандата на Унгария. Така че, прави извода министърът, имаме сериозна дългосрочна във времето назад връзка по линия на НАТО. Той вече е имал разговор с италианския си колега, в който е изразена абсолютна готовност за идването на 800 военнослужещи. Преди сформирането на самата бойна група по новата концепция ще се проведе конференция за генериране на сили, където ще се прави координация и с останалите държави, които имат намерение да се присъединят. Към момента това са Албания, Хърватия и Гърция. Интересното е, че Република Северна Македония също е заявила подобен интерес, като се е отказала от първоначалното си намерение да отиде в Румъния.

Защо съставът ще е до 1500 души?
Решението тази група да бъде в рамките на до 1500 души се определя от възможностите на полигон „Ново село“ и на съоръженията в него. Затова решението е за пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с необходимите им въоръжение, екипировка и техника за срока на функциониране на бойната група. В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешава и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с необходимите им въоръжение, екипировка и техника за срока на функциониране на бойната група. Освен това към състава на бойната група, както посочва министър Заков, се очаква принос с формирования от въоръжените сили и на други страни – членки на Алианса.

Какво ще бъде българското участие?
След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италианската република България ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна домакин. Както отбелязва министърът на отбраната, това ще позволи освободените малко повече от 800 български военнослужещи да поемат други задачи. Смята се, че в този смисъл подкрепата за нас ще бъде освен осигуряване на способности, освобождаване на ресурс.


Каква е еволюцията на концепцията?
В отговор на усложнената среда на сигурност във и около Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия в края на 2021 г. в НАТО започна прилагането на мерки по усилена бдителност. Една от тях беше създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса – в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на вече съществуващите в Полша и Балтийските страни.
С Решение на Министерския съвет на Република България от 27 януари 2022 г. беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия с възможност за привличането за участие на сили на държави от НАТО в състав до 1000 военнослужещи. Ставаше дума за изграждане на българска батальонна бойна група под командването на български офицери с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците.
Бойната група бе формирана на 1 март 2022 г. за изпълнение на задачи по усилването на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътните войски с готовност за интегриране на съюзни сили и средства.

С Решение №108 от 2 март 2002 г. Министерският съвет разреши участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с необходимите им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО за срока на операцията, както следва: на територии на страни – членки на НАТО; на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност. Със същото решение определи и размерът на командировъчните.
На 4 март 2022 г. бе декларирано постигането на първоначални оперативни способности. Като принос към формирането на бойната група, до отпадане на необходимостта, САЩ предоставиха механизираната рота „Страйкър“, пристигнала в началото на март на полигон Ново село за участие в съвместна подготовка с формирования от Въоръжените сили на България. Съставът й е около 150 души с до 20 единици бойна и спомагателна техника. Италия, Великобритания и Албания също бяха изразили намерение за участие в бойната група.

На 18 март секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещна с български военнослужещи

С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителния потенциал всички бойни групи, разположени по Източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, бяха придадени под оперативното командване на Върховния съюзен командващ за Европа (SACEUR). За гарантиране на сигурността на съюзниците на източния фланг на НАТО освен тези сили са разположени национални и съюзни формирования с обща численост 40 000 военнослужещи.

На 18 март министърът на отбраната Драгомир Заков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участваха в съвместна подготовка Joint Training на учебен полигон Ново село. Това посещение е знаково, подчерта министър Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа.
На проведената на 24 март 2022 г. в Брюксел извънредна Среща на върха на НАТО държавните и правителствените ръководители
постигнаха съгласие за укрепването на позициите на Алианса във всички области
със значително увеличаване на силите на източния фланг на Алианса по суша, въздух и море.
На 21 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер участваха на полигон „Ново село“ в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойната група от български и американски военнослужещи, които бяха от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада и от 2-ри кавалерийски полк на американската армия. Командир на българския батальон е подполковник Велин Кехайов.
Разбира се, нашата концепция за бойна група се развива паралелно с промяната на вижданията в НАТО с оглед на промяната на средата на сигурност. Това обуславя и решението за доминиращо участие на италиански военнослужещи, за което българското правителство даде съгласието си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани