Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иранската държавна телевизия показа за първи път кадри от подземна база с ирански военни дронове

[post-views]
Иран увери, че ще си отмъсти за убийството на полковник от Корпуса на гвардейците на ислямската революция

Иранската държавна телевизия разпространи днес за първи път кадри от подземна база с дронове, принадлежащи на иранските въоръжени сили. Базата се намирала в планините на Загрос, в западната част на страната, предаде Франс прес.

Иран е обвиняван от САЩ и Израел, че използва дронове и ракети, за да атакува американските сили и корабите, свързани с Израел в Залива, за да дестабилизира района.

През октомври 2021 г. Вашингтон наложи санкции, насочени срещу програмата за дронове на Иран, обвинен, че предоставя тези оръжия на съюзниците си в Близкия изток, като например Хизбула в Ливан, хусите в Йемен или палестинското движение Хамас.

Над стотина бойни, разузнавателни и разрушителни дрона се намират в базата в планините на Загрос, заяви журналист по иранската държавна телевизия. Той каза, че е летял с хеликоптер в продължение на близо 40 минути от град Керманшах, за да стигне до нея.

Телевизията показа и генерал Мохамед Багери, началник на генералния щаб на въоръжените сили, и командващия сухопътните сили Абдолрахим Мусави, които посещават базата. Според Мусави тя се намирала на няколкостотин метра под земята.

Според телевизията стратегическият дрон „Каман-22“ с обсег най-малко 2000 километра и оборудван с крилати ракети с обсег 200 километра е част от тази база с дронове.

Иран започна да развива програми за дронове през 80-те години по време на войната с Ирак.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани