Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мощните очи на космическия телескоп „Джеймс Уеб“

[post-views]
Най-голямото изобретение  след реактивния двигател

Инженерите от технологичния център (ATC) на компанията „Локхийд Мартин“ проектират, сглобяват и тестват камерата NIRCam, монтирана на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, съобщават за в. „Българска армия“ от „Локхийд Мартин“(ЛМ). Най-мощният досега космически телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА ще събира данни за първите възникнали звезди и галактики във Вселената. Ще се движи по хелиоцентрична орбита и най-близкото му доближаване до Земята ще бъде 1 500 000 км.
Камерата NIRCam „вижда“ в инфрачервения спектър и може да измери дължина на светлинната вълна от 0,6 до 5 микрона. „Проектът за „Джеймс Уеб“ е разработван 20 години и е начало на нов етап на оптични възможности“, заявява Малкъм Фери, програмен инженер на проекта. „Локхийд Мартин“ разработва криогенна оптика, което позволява на камерата да работи стабилно при много ниски температури от порядъка на -233 оС.
През първите шест месеца в космоса телескопът ще се развръща и ще регулира 18-те шестоъгълни елемента със златно покритие на огледалото, което е с диаметър 6,5 м. Ще се разгърне огромният слънчев щит, приличащ на хвърчило.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани