Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Що е то дерусификация на руския петрол?

[post-views]
Без петролно ембарго за Русия, ЕС отпуска 500 милиона военна помощ за Украйна

Кой петрол е руски и как се доказва това? Подобен въпрос ще възникне много скоро пред властите на страните от ЕС във връзка с очакваното налагане на ембарго срещу вноса на нефт и нефтопродукти от Русия. Това са двете продуктови позиции, които наливат най-много пари в хазната на Москва, респективно – с приходите от тях се финансира войната на Путин в Украйна. Засега основна пречка за петролното ембарго срещу Русия е Унгария, тъй като тя няма излаз на море и се снабдява с нефт по тръбопровод, тръгващ от Западен Сибир. В крайна сметка Виктор Орбан ще отстъпи, той по-скоро иска да се пазари за повече пари от Брюксел, отколкото да блокира завинаги новия пакет санкции срещу Русия.
Още преди очакваното петролно ембарго от ЕС обаче редица крупни международни трейдъри започнаха да се отказват от сделки с руски нефт – било заради имиджови съображения, или пък заради нежеланието им да поемат геополитически риск. В тази връзка Москва вече се опитва да организира система за претоварване на танкери в морето, като целта на тази операция е да бъдат заличени следите за произхода на петрола. Никак не е изненадващо, че в центъра на тези опити за „дерусификация“ на руския нефт е Гърция. Нейни компании притежават над една пета от нефтените танкери в света и са много активни в международната търговия. Така петролът, идващ от пристанището Новоросийск през Черно море и турските Проливи, бива товарен на гръцки танкери и компаниите посредници обявяват, че произходът му е смесен, след което го насочват към големите терминали в Средиземноморието и в Западна Европа.
Никак не е случаен фактът, че Гърция настоява ЕС да наложи ембарго на покупките на руски петрол, но не и на транспортирането му с танкери на страни – членки на Съюза. Така един от най-важните отрасли на гръцката икономика ще бъде предпазен от шоково намаляване на приходите.
Играта на котка и мишка между Евросъюза и Русия на терена на петролната търговия тепърва предстои. Това не е прецедент в историята на световната икономика. Притиснатият от американските санкции Иран играе тази игра от много години, за да съхрани поне част от своя нефтен износ. Предстои да видим доколко успешна ще бъде Москва в това надлъгване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани