Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започнаха 4-дневни тържества във Великобритания за платинения юбилей на Елизабет II

[post-views]
Започнаха 4-дневни тържества във Великобритания за платинения юбилей на Елизабет II

Започнаха 4-дневни тържества във Великобритания за платинения юбилей на Елизабет II

Във Великобритания започнаха 4-дневни тържества по случай платинения юбилей на Елизабет Втора. 96-годишната кралица се появи на балкона в Бъкингамския дворец, бурно приветствана от събралото се множество, да наблюдава традиционното шоу на кралските военновъздушни сили.

Тържествата започнаха с грандиозния парад Trooping of the Colour, в който участваха 1 500 гвардейски офицери и войници и 350 гвардейски коня под звуците на впечатляващия духов оркестър. Церемонията бе помрачена, когато няколко членове на природозащитното движение Animal Rebellion изскочиха на плаца, но те бързо бяха изведени от полицията.

Парадът премина от гвардейските казарми в централен Лондон по The Mall към Бъкингамския дворец, а при завръщането на гвардейците Елизабет Втора се появи, за първи път, макар и за малко, на балкона на Бъкингамския дворец за да ги изпрати с поглед.

Последваха 82 топовни салюта от кралската конна артилерия в Хайд парк в чест на кралицата. Точно в 13.00 часа британско време последваха топовни салюти из цялата страна.

Но вероятно най-голямата атракция за деня бе шоуто на кралските военновъздушни сили, което бе наблюдавано лично от кралицата, появила се за втори път на балкона, този път заедно с най-близките членове на кралското семейство.

Всичко започна с появата на хеликоптери Wildcat на военноморските сили, последвани от впечатляваща демонстрация на исторически и модерни самолети. Голяма атракция направиха 15 изтребители Typhoon, които изписаха 70 в небето, а публиката може би най-много се зарадва на акробатите от Red Arrows, които оставиха трайна пушечна диря в червено, бяло и синьо – цветовете на британското знаме.

Шумът обаче се оказа доста непоносим за правнука на кралицата Луис, син на принц Уилям и Кейт Мидълтън, чието недовлство не остана незабелязано от камерите.

Твърди се, че принц Хари и Меган Маркъл също присъстват на тържествата, но днес те не бяха забелязани публично. Тази година те нямат право да се повяват на балкона в Бъкингамския дворец.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани