Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските войски настъпват към Славянск и Краматорск

[post-views]

Руските сили в Украйна стягат примката около Северодонецк в Луганска област. Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да изпрати повече модерни оръжия, за да помогне на Киев да възпре руските сили и да обърне хода на войната.

Президентът Зеленски се обърна към депутатите в парламента на Люксембург, като ги увери, че Украйна е показала с действията си, че изпълнява европейските критерии. Той подчерта, че украинските сили се сражават срещу почти цялата руска армия и добави:

„В момента близо 20 процента от нашата територия е под контрола на окупаторите – почти 125 хиляди квадратни километра. Това е повече от площта на всички страни от Бенелюкс. 300 хиляди квадратни километра са осеяни с мини. Близо 12 милиона украинци са били принудени да търсят спасение в друга част на страната, като повече от 5 милиона, предимно жени и деца, са заминали в чужбина“.

В обръщение пред глобалния форум за сигурност „Глобсек 2022“ в Братислава украинският президент изтъкна, че противоречията в Европа създават възможности, от които Русия може да се възползва. Българският премиер Кирил Петков също ще участва във форума в словашката столица, който събира повече от 30 лидери и министри на външните работи и отбраната.

Междувременно руските войски в Източна Украйна насочват настъплението си към градовете Славянск и Краматорск, съобщи управителят на Донецка област. Предприета е офанзива и към Святогорск.

Руската армия се опитва да преодолее украинските отбранителни линии от всички посоки в Северодонецк, където се водят улични боеве. Според управителя на Луганска област около 80 процента от града вече са под контрола на руските сили.

Украйна работи с международни партньори за създаване на мисия, подкрепена от ООН, за възстановяване на черноморските маршрути и износа на украинска селскостопанска продукция, съобщиха от украинското външно министерство.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани