Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Африка е жертва на конфликта в Украйна, заяви сенегалският президент Маки Сал по време на среща с Путин

[post-views]
Африка е жертва на конфликта в Украйна, заяви сенегалският президент Маки Сал по време на среща с Путин

Президентът на Сенегал Маки Сал, който  е ротационен председател на Африканския съюз, помоли днес Владимир Путин „да осъзнае“, че африканските страни са жертви на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, визирайки опасенията от световна продоволствена криза.

„Дойдох за среща при Вас, за да Ви помоля да си дадете сметка, че страните ни (. . .) са жертви на тази криза в икономически план“, заяви Сал в началото на среща с руския лидер, която се провежда в Сочи.

ООН се страхува от глад, който може да връхлети най-вече африканските страни като ураган. Те внасят повече от половината си зърно от Украйна или от Русия, а заради конфликта вече нито един кораб не може да отпътува от украинските пристанища.

Маки Сал изтъкна, че африканските държави страдат от последиците на руската офанзива срещу Украйна, въпреки че повечето африкански страни избегнаха да осъдят Русия при две гласувания в ООН. Той каза, че заедно с Азия, Близкия изток и Латинска Америка голяма част от човечеството е предпочела да се държи настрана от конфликта.

Сал посочи, че напрежението в продоволствената сфера, предизвикано от конфликта, се е изострило заради санкциите на Запада, засегнали логистичните, търговските и финансовите вериги в Русия.

Маки Сал призова продоволственият сектор да остане извън санкциите на Запада, наложени в отговор на руското нашествие.

„Антируските санкции утежниха нещата, нямаме вече достъп до зърно от Русия и най-вече нямаме достъп до торове“, каза сенегалският президент. „Това наистина сериозно застрашава продоволствената сигурност на континента“, подчерта той.

От своя страна Владимир Путин не засегна тази тема по време на откритата за медиите част от срещата със сенегалския лидер. Той изтъкна, че в миналото Съветският съюз е подкрепял африканските страни в борбата срещу колониализма и оцени положително развитието на руско-африканските отношения.

По-рано Кремъл заяви, че Путин иска да се възползва от тази среща, „за да обясни детайлно как разглежда ситуацията с украинското зърно“. Според него виновници за очерталата се продоволствена криза са единствено Украйна и Западът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани