Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС наложи санкции на нови 65 руски физически лица и 18 юридически лица

[post-views]
Канадският парламент обвини Русия в геноцид

Европейският съвет обяви в петък, че санкционира 65 руски физически лица и 18 юридически лица заради участието на страната в конфликта в Украйна. Мерките включват замразяване на активи и забрана за пътуване на засегнатите лица.

Санкциите ще важат за някои от руските военни служители, политици, пропагандисти, водещи бизнесмени и членове на семейства на вече санкционирани лица, заяви Съветът, както и компании, подкрепящи руските военни и правителство, включително Националния депозитар за сетълмент на Русия, който Москва планира да използва за обслужване на еврооблигациите на страната.

По-рано тази седмица руските власти заявиха, че заменят американската банка Citibank, която е спряла да обслужва еврооблигациите на страната, със собствения Национален депозитар за сетълмент. Новите санкции на ЕС обаче могат да доведат до  първото голямо неизпълнение на задължение (дефолт) по външния дълг на Русия от повече от век

С новите мерки общият брой на санкционираните лица става 1158, а юридическите лица – 98.

Освен това Съветът налага ограничителни мерки на 12 физически лица и 8 юридически лица в Беларус „за ролята им в продължаващите вътрешни репресии и нарушения на правата на човека“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани