Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обновените корпуси на „Чаралица” приемат курсисти

[post-views]
Обновените корпуси на „Чаралица” приемат курсисти

Военнослужещите от НВУК и СКС прилагат на дело думите на  Апостола: „Всичко се състои в нашите задружни усилия”.

С обновени корпуси и модернизиран интериор Националният военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” приема курсисти и участници в разнообразни събития на войските като командирски сборове, компютърно подпомагани обучения и учения.

Хотелският комплекс е започнал нов живот

Модернизацията личи още от външната фасада, която е изцяло реновирана, все едно виждаш нова постройка. Обновлението на интериора посреща посетителя още от входното фоайе, а модернизираният лоби бар, както и огромният телевизор създават настроение и уют.

Помещенията в сградата, 9-те зали за конферентни събития, местата за хранене в ресторанта, фоайетата и кътовете за отдих са тотално обновени – от пода до тавана, включително врати, дограми, мебелировка. Стаите и апартаментите, в които се настаняват курсистите и участниците в различните събития в комплекса, също са изцяло модернизирани.

НВУК вече е възстановил напълно дейността си, след като заради пандемията предишната година обученията и другите събития са били намалени наполовина. „Дори нещо повече – графикът с мероприятията, които осигуряваме, е още по-сгъстен. За 2022 г. сме планирали общо 20 учения с различните системи за симулация”, казва началникът на НВУК „Чаралица” полковник Веселин Василев. И изброява извършеното през последните години по инфраструктурното обновление на „Чаралица”.

Пез 2019 г. е ремонтиран Хранителният блок в района, като

ремонтът е на стойност 166 680,00 лв.

Обновени са всички помещения и санитарните възли в блока, ремонтирана е ВиК инсталацията. Положените нови настилки от гранитогрес и винил позволяват по-доброто почистване и поддържане на необходимата хигиена, изтъква началникът на НВУК „Чаралица”. Закупено и монтирано е и по-важното оборудване в кухнята, което позволява приготвянето на топла храна за около 150 човека.

Изцяло обновен е пералният комплекс. На пълни обороти работи чисто нова, модерна техника – пералня, сушилня, всяка с капацитет по 16 кг пране, както и гладачна машина. От 4 години съм тук, но няма спор – сега всичко е много по-бързо, лесно и ефективно, казва отговорникът на пералнята Катерина Димитрова.

През тази година завърши и ремонтът на общите санитарни възли в Блок №2, казва полковник Василев. Стойността на извършените дейности е 96 651,87 лв. През 2020 г. е завършил и ремонтът на стойност 20 092,47 лв. на общите санитарни възли в Блок №1.

„През същата година завърши започналият през 2019 г. основен ремонт на хотела на НВУК „Чаралица” на стойност 5 323 800,01 лв. Този ремонт промени облика на сградата както отвън, така и отвътре”, изтъква полковник Василев. Направена е външна изолация и е подменена цялата дограма, което повишава значително енергийната ефективност на сградата и

намалява разходите за отопление

„През 2021 г. получихме и заложихме новото оборудване (легла, шкафове, гардероби маси столове и др.) за хотела и административната част в него. След оборудването и тържественото му откриване на 24.08.2021 г. хотелът се превърна в едно от основните неща, с които се гордее НВУК „Чаралица”, заявява полковник Василев. В обновената конферентна зала, с капацитет за повече от 65 души, от откриването до края на април са проведени повече от 10 събития – сборове, съвещания и конференции.

За осигуряването на непрекъснато електрозахранване в „Чаралица” през 2019 и 2020 г. са били доставени и монтирани два електрически дизелови електроагрегата. Единият е с мощност от 160 kW на стойност 29 208,00 лв., а другият е 320 kW и е на стойност 116 419,83 лв. „Електроагрегатите се включват автоматично при прекъсване на подаването на електрическа енергия от мрежата. До голяма степен те

решават проблема с честите прекъсвания

на външното електрозахранване”, обяснява полковник Василев.

Той е категоричен, че качеството на извършените ремонти е на добро ниво, като при възникване на проблеми по ремонтираните сгради и съоръжения изпълнителите отстраняват забележките съгласно сроковете по сключените договори.

Планираните най-важни инфраструктурни проекти през тази година са подмяна на кабел 20 kV, захранващ с електроенергия НВУК „Чаралица”, и реконструкция и ремонт на водопреносната система, захранваща с питейна вода и вода за битови нужди комплекса. По думите на полковник Василев средствата за ремонта – 250 000 лв., вече са отпуснати и започва процедурата по проектиране.

Началникът на НВУК „Чаралица” изтъква, че предстои и закупуването на още кухненско, ресторантско и хотелско оборудване, което ще доведе до

по-добро обслужване и настаняване

на пристигналия в комплекса личен състав за участие в съответните прояви.

А като илюстрация на задружните усилия на военнослужещите от НВУК и Съвместното командване на силите (СКС) като цяло, които са направили модернизацията  на „Чаралица” възможна, на паметника на Васил Левски пред хотелския комплекс ще има плоча с една от гениалните мисли на Апостола: „Всичко се състои в нашите задружни усилия”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани