Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството на САЩ прие нов списък от санкции срещу Русия

[post-views]

Правителството на САЩ прие днес нов списък от санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

Санкциите са насочени срещу няколко яхти, свързани с руския президент Владимир Путин, брокерска фирма за яхти и челист, който според американските власти действа като посредник за руския лидер.

САЩ и други западни държави въведоха безпрецедентни санкции срещу руската икономика от началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари, включително срещу централната банка на Русия и срещу нейни важни финансови институции.

В речта си „За състоянието на Съюза“ през март Байдън каза, че САЩ ще работят за конфискуване на яхтите, луксозните апартаменти и частните самолети на богати руснаци, които имат връзки с Путин.

Американското министерство на финансите установи, че два плавателни съда – „Грейсфул“, плаващ под руски флаг, и „Олимпия“, плаващ под флага на Каймановите острови, са свързани с Путин. Руският президент, които бе санкциониран на следващия ден след началото на нахлуването в Украйна, е имал множество пътувания с яхтите, включително в Черно море заедно с беларуския лидер Александър Лукашенко миналата година, заяви американското министерство на финансите.

Министерството установи също две други яхти, за които твърди, че са използвани от Путин и са собственост на санкционирана руска компания.

Ведомството въведе също така санкции срещу базираната в Монако брокерска фирма „Импириъл яхтс“, която позволява на собственици на суперяхти, включително на руски олигарси, да отдават под наем плавателните си съдове, когато не ги използват, както и авиационна компания, която според министерството е замесена в схема за прехвърляне на летателни апарати на офшорна компания с цел избягване на санкциите.

Правителството на Байдън включи в черния си списък и Сергей Ролдугин, челист и диригент, срещу когото вече бяха въведени санкции от Европейския съюз заради връзките му с Путин. По силата на американските санкции се замразяват активите му в САЩ, а на американски физически и юридически лица се забранява да имат бизнес отношение с него.

Държавният департамент въведе санкции и срещу петима руски олигарси и членове на руския елит, включително срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани