Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шведският министър на отбраната смята, че Украйна се нуждае от постоянна подкрепа

[post-views]
Две жени бяха убити при атака в училище в Швеция

Швеция и други европейски страни трябва да са подготвени да предоставят постоянна подкрепа и доставки на оръжия на Украйна, тъй като тя е изправена пред продължителен конфликт с Русия, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на министъра на отбраната на Швеция Петер Хултквист.

Швеция иска да се присъедини към НАТО, след като конфликтът в Украйна промени ситуацията на Скандинавския полуостров в сферата на сигурността и вчера обяви, че ще предостави на Украйна още икономическа помощ и военно оборудване, включително противокорабни ракети, леко огнестрелно оръжие и противотанкови оръжия. Военната помощ е третият пакет, предоставен от Швеция на Украйна от началото на инвазията през февруари, въпреки че Хултквист отказа да коментира дали се планира доставянето на още помощи. „Виждам това като дълготраен конфликт“, каза той пред репортери в кулоарите на форума за външна политика „Глобсек 2022“ в Братислава. „Трябва да бъдем устойчиви в доставките, за да можем по-късно да се върнем с още. Различните страни трябва взаимно да се допълват“, добави шведският министър. Хултквист каза, че конфликтът ще промени средата за дълго време и че „ще има нещо като Желязна завеса или, ако искате може да го наречете нова Студена война между демократична Европа и Русия“.

Миналия месец Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО, но Турция се противопостави на приемането им в алианса, тъй като ги обвинява, че предоставят убежище на кюрдски бойци и иска от тях да премахнат забрани за износ на оръжия. Хултквист отказа да коментира дали има промяна в диалога с Турция, но отново повтори, че се надява процесът по приемане в алианса да протече възможно най-бързо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани