Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войници и роботи действат заедно

[post-views]
Войници и роботи  действат заедно

Подразделение от Специалните сили на армията на САЩ, известни като „Зелените барети“, проведе двуседмичен експеримент. Експериментът се осъществи с използването на безпилотните системи, наречени „Проект Произход“ (Project Origin) на полигон в щата Юта. Целта беше да се установи технологията на взаимодействие между войниците и роботизираните бойни машини по време на офанзивна операция.

Зелените барети използваха роботизирана технологична бойна машина на армията „Проект Произход“. Машината трябва да върви напред и да установи първия контакт с подразделенията на противника. От този експеримент се извлича много опит, като например се уточняват изискванията към роботизираната бойна машина. Какво трябва да може тя да прави във всеки един момент съгласно сценария на операцията. Много са и нещата, които трябва да се избистрят по отношение на бойното взаимодействие между машината и войниците, така че операцията да премине успешно. Този експеримент е насочен преди всичко към придобиване на нови способности в бъдеще по отношение на интеграцията на роботизирани машини във военните формации.

В експеримента главно участие имаха експертите от Центъра за наземни мобилни средства (GVSC). Той разработва, интегрира, демонстрира и поддържа възможностите за наземни системи за превозни средства в подкрепа на приоритетите за модернизация на армията и подобряване на бойната готовност. Занимава се и с разработки, засягащи бъдещето на армията, съобразени с евентуалните промени в заплахите за сигурността и новите технологии за провеждане на бойни операции.

По време на експеримента експерти от  GVSC управляват роботизираните возила, на които са интегрирани гранатомет  MK19-40 мм и картечници М240 и М2. Специалните части използват роботизираните машини за разузнаване на далечни разстояния, електронна война и автономни операции по снабдяване. Програмният мениджър на „Проект Произход“ Тод Уилърт отбелязва, че по време на този експеримент интеграцията между бойците и роботизираните бойни платформи е била на по-високо ниво, отколкото в предишни случаи. Това на практика означава, че този път въоръжената роботизирана машина е открила врага и го е унищожила преди идването на бойците. Двама оператори командват машината – единият я управлява, а другият стреля с прикаченото оръжие. Операторите направляват машините, които се движат напред, а войниците се включват по интернет и виждат това, което виждат роботите. След като целта е открита и ликвидирана, войниците навлизат в прочистения район и продължават да оглеждат. По сценария експериментът се провежда в градска среда. Част от него е и идентифицирането на мишени от снайперистите в сградата, която трябва да бъде докрай прочистена. Подава се команда към роботите, които унищожават мишените, за да не са в състояние да навредят на войниците. Едно от ценните качества на роботите е, че те отклоняват вниманието на противника. Винаги при стрелба отсрещната страна вижда откъде се стреля по пламъка от дулото на оръжието. Ако е войник, той веднага се превръща в мишена. А в този случай роботът се превръща в мишена. Войникът остава скрит.

Специалните сили от армията на САЩ участват в изключително сложни и опасни мисии. Те са специално обучени и имат специфичен метод за провеждане на операциите. Затова, подчертава Уилърт, е важно да се изясни до детайли цялата технология на взаимодействие между роботите и войниците от специалните части.

Най-опасните противотанкови ракети

Компанията „Рейтеон“ представи целия набор от противотанкови ракети, разработвани и усъвършенствани от 1970 г. насам. Най-популярната поредица на компанията е ракетата TOW. Тази ракета е управляема, изстрелва се от тръба, прецизна е и многоцелева. През годините са разработени различни модификации, известни с наименованията  TOW-2A, TOW-2B, TOW-2B „Аеро“ и TOW „Бункер Бустер“. Ракетата е на въоръжение в армиите на повече от 40 държави и интегрирана в над 15 000 различни сухопътни бойни платформи като „Брадли“ и „Страйкър“, както и на  хеликоптери.

TOW-2B „Аеро“ има на носа специална капачка, която увеличава обхвата й до 4500 м. Управлява се радиочестотно и затова е наречена  TOW-2B Aero RF. В нея има редица подобрения, които я правят особено подходяща за градски условия и по-щадяща към околната среда по време на учение. TOW „Бункер Бустер“ ракетата е от последните версии на серията TOW и е с мощна бойна глава, която разбива железобетон с дебелина над 20 см. Тя спада към най-модерното въоръжение в армията на САЩ и с нея са оборудвани бригадите „Страйкър”. Над 30 000 броя от ракетите от серията TOW са изстреляни по време на бойни действия. Повече от 11 000 са изстреляни в Ирак и Афганистан. TOW ракетите ще останат на въоръжение в армията на САЩ до 2035 г.

Черни стършели за лично разузнаване

Компанията Teledyne FLIR спечели договор за доставка на 20 000 нанодрона  Black Hornet (Черен стършел) по програмата на армията на САЩ „Сензор за войници“. Договорът е за $14 млн. и компанията трябва да започне доставката на малките стършелчета от средата на 2022 г.

Програмата „Сензор за войници“ има за цел да осигури на всеки войник възможност за наблюдение на обстановката и за провеждане на лично разузнаване по време на бойна операция в реално време. Тези микродронове или нанодронове имат размери 16х2,5 см и тегло 18 г. Могат да издържат във въздуха до 25 мин и са почти безшумни. Имат три камери и максималната им скорост е 21 км/ч.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани