Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Журналисти и медийни експерти дискутират „Как отразяваме войната в Украйна“

[post-views]
Журналисти и медийни експерти дискутират „Как отразяваме войната в Украйна“

„В България се води паралелна война. Сега у нас има гореща хибридна война за излизане от НАТО и идване на власт на правителство, лоялно на Путин. И в този момент всеки журналист е войник, той във всяка война воюва“, каза медийният експерт и директор на дирекцията „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов.

Водещи журналисти и медийни експерти участваха в дискусия на тема: „Как отразяваме войната в Украйна“, която се състоя в курорта Свети Влас. Срещата предхожда единствената у нас годишна награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

Има ли втора гледна точка на една война, нужна ли е тя и трябва ли да се търси, също беше тема в дискусията. Медийният експерт Тома Иванов смята, че няма нищо по-нормално от това да се показват всички гледни точки, няма нищо по-нормално от това журналистите, особено от обществените медии, да бъдат равно отдалечени от всякакви политически, корпоративни и идеологически влияния и настроения.

„Няма нищо по-нормално от това да не се смесва коментарът с новината, в противен случай се получава манипулация. Сега се учудвам, че 30 години, след като се случиха демократичните промени и в журналистиката в България, се връщаме на въпроса дали да показваме или не различни гледни точки. За мен е доста странно. Трябва да се стигне до място за дискусия – и тогава може би част от публиката ще взема своето решение. Това е демократичният подход, а не да се налага едната или другата гледна точка“, посочи Иванов.

„В момента в България ние не отразяваме просто войната в Украйна, в България се води паралелна война. Сега у нас има гореща хибридна война за излизане от НАТО и идване на власт на правителство, лоялно на Путин. И в този момент всеки журналист е войник, той във всяка война воюва“, каза медийният експерт и директор на дирекцията „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов. „В момента аз виждам, че маскираме като гладна точка пропутиновата пропаганда, която взима сериозни жертви в общественото съзнание, и ние не си даваме много сметка за това. Ще осъмнем извън евроатлантическата среда“, добави експертът.

Тази вечер в курорта Свети Влас за дванайста поредна година ще бъдат раздадени наградите за телевизионна журналистика. В списъка на номинираните са водещи на новини и публицистични предавания – Мария Цънцарова, Цветанка Ризова, Аделина Радева, Марина Цекова, Лора Инджова, Христина Христова. Групата на репортерите е предимно от журналисти, отразявали войната в Украйна, а също и пандемията у нас – Александър Марков, Деси Ризова, Стоян Георгиев, Методи Георгиев, Светлана Ганчева, Бесте Сабри, Глория Николова, Виктория Бояджиева, Миглена Георгиева.

Петчленното жури с председател проф. Ивайло Знеполски ще избере носителя на голямата награда за годината, както и специалните отличия.

Официалното награждаване ще започне в 20:30 на яхтеното пристанище „Марина Диневи“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани