Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тържествата по случай платинения юбилей на кралица Елизабет Втора завършват с грандиозно шествие в Лондон

[post-views]
Тържествата по случай платинения юбилей на кралица Елизабет Втора завършват с грандиозно шествие в Лондон

Четиридневните тържества във Великобритания по случай платинения юбилей (70 години на трона) на кралица Елизабет Втора завършват днес с грандиозно шествие в центъра на Лондон, като в уличните празненства в цялата страна се очаква да се включат десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Повече от 100 „национални знаменитости“ – от бившия футболист Гари Линекер през певеца Ед Шийрън до куклата на измислена червена лисица от британско детско предаване, Базил Бръш, ще се присъединят към военните оркестри, изпълнителите и танцьорите в столицата.

Шествието, което ще повтори маршрута, по който 96-годишната кралица е преминала в деня на коронацията си през 1953 г., има за цел да пресъздаде различните десетилетия от нейния рекордно дълъг престой на трона.

Ще има също поредица от „Големи юбилейни обеди“ в цяла Великобритания с близо 16 000 улични партита, а още близо 600 са предвидени по целия свят, включително в Канада, Бразилия, Нова Зеландия, Япония и Южна Африка.

Днес е последният ден от тържествата по случай платинения юбилей на британската кралица. Снощи престолонаследникът, 73-годишният син на Елизабет Втора принц Чарлз, отдаде лично своята почит към майка си на бляскавия поп концерт пред Бъкингамския дворец.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани