Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Ямбол връчиха юбилейни медали „60 години Ракетни войски“

[post-views]
В Ямбол връчиха юбилейни медали „60 години Ракетни войски“

По време на Десетия конгрес на СОСЗР в Ямбол председателят на Асоциацията на Сухопътни войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков и председателят на Военно – историческа асоциация (ВИА) „Музей бойна слава“ подполковник от запаса д-р Тошко Станев бяха удостоени с юбилеен медал „60 години Ракетни войски“. Отличията връчи председателят на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ генерал-майор от запаса Вълчо Фотев.  Домакин на церемонията бе Военно – историческата асоциация (ВИА) „Музей бойна слава“, чиято експозиция се намира във Военния клуб. В нея участваха още бившият началник на ГЩ на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров и бившият командир на 66-а ракетна бригада полковник от запаса Ради Радев.

Изказвам дълбоката си благодарност, както и тази на колегите ми, на ген. Кирил Цветков, който с присъщата си енергия успя да ни осигури помещение за експониране на сбирката във Военен клуб – Ямбол. Тя включва абсолютно всичко, свързано с българската войска от създаването й до сега – униформи, лични вещи, оръжие, документи, oрдени, медали, прибори, апарати, полево оборудване и др.“ каза председателят на  ВИА подполковник от запаса д-р Тошко Станев.

***

През 2013г по инициатива на група ентусиасти любители на историята в гр.Ямбол е създадена Военно – историческа асоциация „Музей бойна слава“ с цел да съхранява и популяризира военната история на България, както и да възпитава младото поколение в дух на родолюбие и уважение към историята на Родината ни.

Асоциацията е регистрирана в Ямболския окръжен съд с решение № 114/21.10.2013 и в Министерството на културата – удостоверение № 93/29.10.2013г С решение от 14.08.2014г ВИА е приета като асоцииран член на Асоциацията на Сухопътните войски на България.

С разрешение на министъра на отбраната, началника на отбраната и при активното съдействие на вече покойния генерал – майор Нейко Ненов са получени част от експонатите на стаята на войнската слава на 66- та ракетна бригада – Кабиле, на чиято база е изградена малка музейна сбирка.

„Имаме желание да възстановим и паметника (два пъти поставян и събарян през изминалия един век),  посветен на историческия полет на цепелин LZ 104 (L 59), започнал през 1917г от г.Ямбол. Готови сме с проекта. Търсим място и се водят разговори с МО и Община Ямбол“, каза председателят на ВИА.

Първи дарител е ген. Цветан Тотомиров, по-нататък принос към делото имат генералите Симеон Симеонов и Васил Димитров, полковниците Ради Радев и Николай Николов, капитан I ранг Стоян Манастирски, подполковник Тошко Станев, Николай Жеков, инж. Здравко Илиев  Щилиян Андонов, Теодор Муховски и др.

ВИА не разполага с външно финансиране, поради което  експонатите се набавят от дарители. Дарените вещи се приемат с протокол и опис в 2 екземпляра – за ВИА и за дарителя. При експонирането се посочва името на дарителя ако той желае.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани