Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дмитрий Рогозин с остра реакция на забраната за преминаване на самолета на Лавров

[post-views]
Дмитрий Рогозин с остра реакция на забраната за преминаване на самолета на Лавров

Генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин написа в Туитър, че доброто на стратегическите ракети „Сармат“ е, че няма да искат разрешение за полет от „страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци, както и от шведите“.

Коментарът на Рогозин е по повод решението на България, Република Северна Македония и Черна гора да откажат да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6 и 7 юни.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент – б.р.) Константин Косачов заяви от своя страна, че демаршът на България, Северна Македония и Черна гора е насочен към Русия и Сърбия като държави. Според него Москва и Белград трябва да реагират заедно и то не само чрез дипломатически протести, но и чрез практически действия. Косачов изрази увереност, че антируската акция не би била възможна без намесата на Вашингтон.

От Европейската комисия отказаха коментар за думите на Дмитрий Рогозин и допълниха, че не обсъждат, „глупости“ в Туитър.

Говорител на Комисията допълни пред „Хоризонт“, че решението на България, Румъния и Черна гора е напълно легитимно и изрази задоволство, че страните подкрепят политиката на ЕС.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани