Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония и НАТО засилват сътрудничеството си на фона на руската инвазия в Украйна

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Висши представители на Япония и НАТО се договориха днес да увеличат военното си сътрудничество и съвместните учения, споделяйки позицията, че нахлуването на Русия в Украйна води до влошаване на ситуацията със сигурността в Европа и Азия, предаде Асошиейтед прес.

След среща с председателя на Военния комитет на НАТО Роб Бауър японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че Япония се надява да укрепи отношенията си с европейските страни и приветства разширяването на присъствието на НАТО в Индо-Тихоокеанския район.

„Сигурността на Европа и Азия са тясно свързани, особено сега, когато международната общност се сблъсква със сериозни предизвикателства“, заяви Киши.

Посещението на Бауър в Токио съвпада с участие на японските военноморски сили за самоотбрана в морски маневри на Алианса в Средиземно море.

Япония увеличава военните си способности и сътрудничеството си с Европа, наред със съюза си със САЩ и партньорствата с други страни в Индо-Тихоокеанския район и другаде на фона на възхода на Китай.

Японският премиер  Фумио Кишида бе поканен на срещата на върха на НАТО по-късно този месец и обмисля възможността да присъства. Ако го направи, той ще е първият японски лидер, участващ в такъв форум.

През май председателят на комитета на началник щабовете на силите за самоотбрана Коджи Ямадзаки за първи път участва в среща с колегите си от НАТО в Белгия.

При днешната си визита Бауър приветства засиления ангажимент на двете страни за справяне с общите предизвикателства пред сигурността.

Япония побърза да се присъедини към САЩ и Европа при налагането на санкции срещу Русия и да окаже подкрепа на Украйна, заявявайки, че кризата засяга не само Европа, а би могла да окуражи Китай да налага все повече присъствието си в Индо-Тихоокеанския район.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани