Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран изключи две от камерите за наблюдение на МААЕ в едно от ядрените си съоръжения

[post-views]
Иранският президент обеща, че ударите в Дамаск "няма да останат без отговор"

Иран изключи две камери за наблюдение на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в едно от ядрените си съоръжения, съобщи днес местна медия, цитирана от Асошиейтед прес.

Въпросното съоръжение не уточнено.

„Иран не може да сътрудничи, докато МААЕ проявява неразумно поведение. Надяваме се агенцията да се вразуми и да отговори със сътрудничество с Иран“, заяви пред държавна телевизия говорителят на Иранската агенция за атомна енергия Бехруз Камалванди, предаде Ройтерс.

 САЩ, Великобритания, Германия и Франция разгневиха Техеран, след като внесоха в управителния съвет на МААЕ проекторезолюция, в която критикуват Иран, че не е отговорил изцяло на въпросите на надзорния орган относно следите от уран в недекларирани съоръжения. Текстът от резолюцията ще бъде обсъден и гласуван на тазседмичната среща на управителния съвет на МААЕ, съобщи Ройтерс.

Няколко дипломати заявиха, че резолюцията вероятно ще бъде приета лесно въпреки предупрежденията на Иран, че ще предприеме съответни действия. Русия, една от силите, участваща в управителния съвет на МААЕ и съюзник на Иран, се противопостави на резолюцията.

Базираната във Виена международна агенция не потвърди веднага случилото се. От агенцията за момента не са отговорили на молбата за коментар от страна на Асошиейтед прес. 

Иран и световните сили сключиха през 2015 г. ядрена сделка, по силата на която Иран ограничи драстично обогатяването на уран в замяна на отмяна на наложените му икономически санкции. През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от споразумението, с което повиши напрежението в Близкия Изток и предизвика поредица от нападения и инциденти.

Оттогава Иран е нарушил всички ограничения, наложени от споразумението, и сега обогатява уран с чистота до 60 процента, което е на една малка, техническа крачка от постигането на 90 процента чистота – процентът, необходим за създаване на ядрено оръжие. При все това Иран продължава да позволява на МААЕ да посещава съоръженията.

От февруари миналата година насам Иран задържа записите от камерите за наблюдение на международната агенция като тактика за натиск, целяща възстановяване на атомното споразумение.

Опитът за възобновяване на преговорите между Иран и западните държави през март, се провали.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани