Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дуда разкритикува Шолц и Макрон за телефонните разговори с Путин, когото сравни с Хитлер

[post-views]
Полша забрани вноса на руски въглища

Полският президент Анджей Дуда изрази учудване от разговорите, водени с руския президент Владимир Путин, предаде УНИАН.

В интервю за германския вестник „Билд“ Дуда разкритикува идеята да се преговаря с Путин на фона на руското нахлуване в Украйна.

„Учудват ме всички тези разговори, които в момента се водят с Путин. От страна на (германския) канцлер (Олаф) Шолц и президента (на Франция Еманюел) Макрон. Тези разговори са безполезни. Какво ще донесат? Те само легитимират човека, отговорен за престъпленията, извършени от руската армия в Украйна. Той носи отговорност за това. Той взе решението да изпрати войски там. Командирите изпълняват заповедите му. Става дума за Владимир Путин. Да не би някой да е разговарял така с Адолф Хитлер по време на Втората световна война? Да не би някой да е казвал тогава, че трябва да бъде запазено достойнството на Хитлер? Че трябва да се действа така, че Адолф Хитлер да не бъде унизен? Не съм чувал такова нещо“, каза Дуда.

Той отбеляза, че без съгласието на украинското правителство не може да бъде постигнато никакво споразумение по въпроса за войната в Украйна, а ситуацията може да се разреши чрез подпомагането на украинската отбрана.

„Повече ме интересува украинската отбрана да получи такава подкрепа, че да изгони руските войски от територията“ на страната, каза полският президент.

Вчера полският президент започна обиколка в държави от Южна Европа, за да ги убеди да подкрепят предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за присъединяване към ЕС.

Американското издание „Политико“ пише, че някои западни лидери, макар и да подкрепят Киев, са обезпокоени от възможните последици от украинска победа във войната с Русия, защото се опасяват, че Москва може да се почувства унизена и това да създаде редица нови проблеми. Затова някои западноевропейски столици са за това да бъде дадена възможност на Русия „да запази достойнство“ в тази война, „дори и това да струва на Украйна определени територии“.

Макрон от своя страна заяви, че не бива Русия „да бъде унижавана“, за да може след като бойните действия приключат, „да бъде намерен изход със средствата на дипломацията“, отбелязва УНИАН.

В интервюто за „Билд“ Дуда каза още, че Полша е предоставила на Украйна военна помощ за 2 милиарда долара. По думите му в частност Варшава е дала на Киев над 240 танка и още близо 100 бронирани машини и други видове оръжие. Полският президент добави, че страната му все още не е получила никакви германски танкове „Леопард“ от Берлин в замяна на изпратените от нея на Украйна съветски танкове Т-72.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани