Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

[post-views]
Иран изключва 20 камери на МААЕ в ядрените си обекти

Иран е заявил на Международната агенция за атомна енергия, че планира да изключи 20 камери за наблюдение на МААЕ и друго видеооборудване. Това съобщи шефът на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси, цитиран от „Ройтерс“.

Този ход на Иран вероятно е отмъщение за наскоро публикувания доклад на МААЕ, в който се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта – в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито „балансиран“, нито „справедлив“.

Вчера Техеран обяви, че е започнал допълнително разширяване на своето подземно обогатяване на уран и ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Последните решения на страната могат допълнително да усложнят перспективите за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., след като косвените преговори между Иран и Съединените щати вече са в застой.

Единствено Русия и Китай се противопоставиха на доклада, представен от Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания, заявявайки, че Съветът на управителите „изразява дълбока загриженост“, че следите от уран, открити в трити необявени обекта, остават необясними поради недостатъчно сътрудничество от страна на Иран.

Впоследствие четирите западни сили – всички те страни по ядреното споразумение от 2015 г., призоваха Техеран да се ангажира с надзорния орган „незабавно“, за да избегне по-нататъшни действия.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани