Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Заков: Въпросът за възнагражденията в армията тепърва ще се обсъжда

[post-views]
Министър Заков: Въпросът за възнагражденията в армията тепърва ще се обсъжда

Не сме се отказали от проекта за бойна машина на пехотата.

Министерството на отбраната е съгласувало актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. Според, министър Драгомир Заков, измененията са в правилна посока. По отношение на възнагражденията няма да влизам в детайли, тъй като това предстои да се обсъжда тепърва, казва той, което става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Освен това, имаме конкретен план, как да се справим с военнослужещите, които са упражнили право на пенсия, посочва министърът. Също така предстои малко по-сериозен анализ на общата администрация. Тук изоставането от другите министерства е с три месеца по обясними причини.

Може да бъде подписан договор по проекта на Сухопътни войски

На два конкретни въпроса обръща внимание министърът. Първо, той опровергава информациите в медиите, че сме се отказали от бойната машина.  Действително парите, които бяха предвидени за бойната машина, уточнява министърът,  сме ги насочили към други разходи и други проекти, които са по – вероятни за разплащане през тази година. Фактът, казва той, че няма да се разплащаме тази година за бойна машина не означава, че проектът няма да тръгне, тоест той може да върви в Народно събрание, може дори да бъде подписан договор до края на годината, но не предвиждаме плащане.

За двата процента от БВП

Според министъра на отбраната е възможно в края на годината с увеличаване на БВП и запазване на сегашния размер на капиталовите разходи да паднем под 1,7 процента от БВП за отбрана, дори до 1, 68 процента, според изчислението в НАТО в момента.  Поради това е възможно България да се окаже единствената държава с намален, вместо увеличен, процент през тази година. Известно е, че Националният план предвижда до 2024 г. да достигнем 2 процента от БВП за отбрана. Министър Заков прогнозира, че през следващите месеци на това може да се отреагира при наличие на проекти, които да се финансират.

От проекта за актуализация на бюджета

Според законопроекта за актуализация на държавния бюджет за 2022 г., който вече е в Народното събрание, предвидените пари за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му се намаляват от 180 млн. лв. на 110 млн. лв. Отпадат и предвидените за тази година 100 млн. лв. по проекта за бойните машини на Сухопътни войски. За сметка на това за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29, боеприпаси и горива за бойна подготовка, мисии и енергоносители“ средствата се увеличават от 126 246,3 млн. лв. на 296 246,3 млн. лв. или със 170 млн. лв

Причината за тези промени, се посочва в мотивите на правителството, са забавянето на доставките, свързани с изпълнението на договора за придобиване на нов тип боен самолет и, че до края на годината не е гарантирано  усвояването на средствата за придобиването на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. От проекта става ясно още, че  базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най- ниската длъжност на военнослужещите не се променя и остава 380 лв.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани