Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължават битките в стратегическия град Северодонецк

[post-views]
Трима ранени в Украйна при руски обстрел по Ню Йорк в Донецка област; Русия съобщи за три свалени дрона над Воронежка област

Продължават битките в стратегическия град Северодонецк
Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва част от Северодонецк, 6 юни 2022 г. (публикувана на 7 юни 2022 г.).

Продължават ожесточените сражения между украинските и руските сили в град Северодонецк в Източна Украйна. И за двете страни изходът от битката ще е решаващ за хода на войната.

Жилищните райони на Северодонецк са под руски контрол, а украинските войски са отблъснати в индустриалната част, заяви областният управител на Луганск Сергий Гайдай. Той съобщи за боеве по улиците на града. Русия унищожава „всичко, което може да се използва за отбрана“, каза още Гайдай. Кметът на града заяви, че евакуацията в момента е невъзможна и там остават около 10 хиляди цивилни.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски в Северодонецк се решава съдбата на Донбас:

„Северодонецк остава епицентър на конфронтацията в Донбас. Защитаваме позициите си и нанасяме значителни загуби на противника. Това е много жестока и много тежка битка. В много отношения именно там сега се решава съдбата на Донбас.“

Говорителят руската армия ген. Игор Конашенков заяви, че Украйна е понесла тежки загуби в Донбас и затова прибягва до наемни войници от чужбина. По негови данни над 300 украински военни са убити в трите дни сражения за град Святогорск.

А руският представител в ООН Василий Небензя обяви, че руските сили напредват в Донбас:

„Отбелязваме напредък, това е видно. Но една от причините за бавното темпо на операцията е, че не нанасяме удари по цивилна инфраструктура, нито бомбардираме безразборно.“

Небензя отхвърли коментарите, че операцията на Москва е в застой и не върви по план и изрази увереност, че руската армия скоро ще овладее цял Донбас.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани