Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Сармат” – ракетата, която може да удари САЩ през Северния и Южния полюс

[post-views]

Способна е да носи от 10 до 15 ядрени бойни глави на 18 000 км разстояние

Ядрената ракета “Сармат”, с която шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заплаши “страхливите българи”, е представяна от Москва като най-мощната в света. Кремъл твърди, че за момента тя няма аналог и може да достигне абсолютно всяка точка на земното кълбо.

“Ето какво е доброто на “Сармат”:  няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които са предали общата ни история. Както и от  шведите”, написа Рогозин в туитър, след като съседите на Сърбия не дадоха възможност на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над тях и да се приземи за посещение в Белград.

Всъщност страховитият “Сармат” е ракетен комплекс, способен да носи от 10 до 15 ядрени бойни глави на 18 000 км разстояние, което означава, че без проблем може да поразява цели в САЩ и Европа. В случая с 10 бойни глави мощността им ще е около 750 килотона всяка (бомбата в Хирошима бе 15 килотона). Средната скорост е 5-7 км в секунда. 

“Само един “Сармат” може да превърне всеки враг в радиоактивна взривна яма,

заплаши Рогозин. Преди около три седмици, описвайки колко страховито е това оръжие, верният на Путин висш чиновник обяви, че то е способно да унищожи с един удар половината бряг на цял враждебен на Русия континент. В синхрон с него депутатът Евгений Попов заяви пред руската телевизия, че с две ракети може да бъде изпарено цялото Източно крайбрежие на САЩ, а след 4 от Америка няма да остане нищо.

Великобритания пък щяла да изчезне след 200 секунди

Рогозин се похвали пред московски ученици, че най-малката от ракетите е показвана по време на паради на Червения площад, а най-голямата нямало как да бъде видяна, защото нямало да се побере на площада.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета “Сармат”, разработена от центъра “Макеев” (предприятие в рамките на “Роскосмос”), бе извършено на космодрума “Плисецк”, Архангелска област, на 20 април в разгара на войната в Украйна. Чрез видеовръзка на него присъства и руският президент Владимир Путин. “Еквивалент на тази ракета няма и скоро няма да има”, обяви той след изстрелването. Господарят на Кремъл не скри задоволството си, че “не е възможно тя да бъде спряна”. 

Първите серийни образци се очаква да постъпят на въоръжение през настоящата година, вероятно през есента, твърди “Интерфакс”. За момента чудовището “Сармат”, която руската пропаганда нарича “ракетата на края на света”, се използва основно в информационната война. 

Според руските военни тя може не само да достига цели на много големи разстояния, но също и да преодолява всички съществуващи противоракетни системи, дори и онези, които все още не са създадени. Освен голямо количество ядрени бойни глави ракетният комплекс има капацитета да носи и хиперзвуково оръжие. В перспектива той ще може да бъде наситен с до 3 хиперзвукови крилати бойни блока “Авангард”, движещи се със скорост 27 пъти скоростта на звука. Те могат да поразяват стратегически цели не с ядрен взрив, а чрез кинетична енергия.

Според Рогозин  ракетата внушавала такъв колосален страх в САЩ и НАТО, че там я наричали “Сатана – 2”. В нея е заложена

технологията “орбитална бомбардировка”,

чрез която може да удари САЩ през Южния и Северния полюс, като се движи по суборбитална траектория,  заобикаляйки разгърнатата мрежа на американската противоракетна отбрана. Според британския в. “Дейли мейл”

ракетата е висока колкото 14-етажна сграда

и тежи малко над 200 тона. Вариантът, прицелен към Западна Европа, е по-лек за сметка на по-малкото количество гориво. 

“Сармат” ще замени ракетния комплекс “Воевода”, с който в момента са въоръжени руските ракетни войски със стратегическо предназначение. Комплексите “Воевода” носят повече бойни глави, но не са така ефективни. Русия вече имала готовност за доставката на 46 ракетни комплекса от този тип. Превъоръжаването с тях Владимир Путин определи като историческо.

След края на военната си употреба ракетата щяла да може да се използва за изстрелване на граждански космически апарати и така да се възвърнат голяма част от инвестициите.

Източник:24 часа

Най-ново

Виж още

Избрани