Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия каза, че планира заграждения на границата си с Русия

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландското правителство заяви днес, че възнамерява да направи промени в законодателството, за да позволи издигането на заграждения на източната граница с Русия – ход, насочен към засилване на подготвеността за противодействие на хибридни заплахи след руското нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

Финландия, която сега кандидатства за членство в НАТО, в миналото е водила войни с Русия. В момента обаче гористата граница между двете страни, дълга 1300 километра, е маркирана в по-голямата си част само със знаци и други обозначения.

Правителството в Хелзинки бърза да подсили граничната сигурност, страхувайки се, че Русия може да се опита да окаже натиск върху Финландия, като изпрати към границите й кандидати за убежище. Европейският съюз обвини Беларус за подобни действия в края на миналата година, когато стотици мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка бяха блокирани на полската граница.

Предвижданите от правителството законодателни промени включват предложение, което да позволи приемането на молби за предоставяне на убежище да бъде концентрирано само на конкретни места за влизане. Съгласно настоящите правила в ЕС мигрантите имат право да кандидатстват за убежище на всяка точка на влизане в страна членка на общността.

Промените също така биха позволили издигането на заграждения, както и построяването на нови пътища, за да се улесни патрулирането по границата от финландска страна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани