Информационен център на Министерство на oтбраната

Три общини тренираха мобилизация на резерва

Три общини тренираха мобилизация на резерва

Занятието, организирано от Военно окръжие – Монтана, няма общо с войната в Украйна

Практическо занятие на Военно окръжие II степен – Монтана, се проведе на територията на три общини – Берковица, Вършец и Георги Дамяново. Темата на занятието бе проверка на дейността на военното окръжие и офисите за военен отчет на общините при оповестяване и доставяне на ресурси от резерва. Наблюдаващ занятието бе генерал-майор Стайко Прокопиев, директор на Щаба на отбраната.

Първата част от учебната проява протече като истинско театрално представление, още повече че се проведе на сцената на 150-годишното Народно читалище „Иван Вазов“ в Берковица. Бяха демонстрирани нагледно планировката и дейностите за оповестяване и доставяне на резерва и ресурсите на резерва във военните формирования.

Най-атрактивна бе демонстрацията на специално обучени в откриване на взривни устройства кучета, които провериха транспортните средства – запас, както и как протича извозването на мобилизираните резервисти и запасни до формированията. „Това  занятие е планирано отпреди две години и едва сега, след прекратяването на пандемията, успяхме да го организираме. Няма нищо общо с международната обстановка. Такова занятие се провежда за пръв път от създаването на Централното военно окръжие (ЦВО)“, подчерта полковник Георги Петков, началник на ЦВО, който беше ръководител на  занятието.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top